A MOB megmagyarázza Kolonics tapaszait

2008.07.21. 14:30 Módosítva: 2008.07.21. 16:11
A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Baráth Etele köszönetet mondott a mentőknek, amiért magas szakmai színvonalon próbálták újraéleszteni kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyöt. Kijelentette: a Magyar Olimpiai Bizottság által bevizsgált tapaszok voltak a bajnok testén, amelyek az izomzat fáradását késleltették.

Baráth Etele a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke és Göndöcs Zsigmond az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hétfő délelőtt tíz órakor találkozott, hogy egyeztessen Kolonics György halálának ügyében. Vasárnap ugyanis nyílt levelet írtak a mentősök, melyben felszólítják Ludasi Róbertet, az elhunyt kétszeres olimpiai bajnok edzőjét, hogy vonja vissza alaptalan vádjait. A mentősök felvetették, hogy az edzőnek a sportoló testén talált tapaszokról is beszélni kellene, nemcsak a mentésről, ami amúgy egy órán át tartott.

A találkozó után mindkét szervezet vezetője egyetértett abban, hogy egyes sajtó megnyilvánulások méltatlanok Kolonics György emlékéhez.

A közlemény megállapítja: „Ludasi Róbert edző 2008. július 21-i nyilatkozata alapján köszönetet mond azon mentődolgozóknak, akik lelkiismeretesen, magas szakmai színvonalon próbálták az olimpikont újraéleszteni.”

Ludasi eddig számonkérte az ellátás szakszerűségét, illetve amiatt háborgott, hogy indokolatlanul későn értek a mentők a helyszínre. Egyelőre nem tudni, melyik nyilatkozatra gondolnak a közleményben Reggel még egy tévéműsorban azt mondta, nem tudja, voltak-e tapaszok tanítványa testén, mert póló volt rajta.

Ludasi mondatai

„Nem tudom, milyen tapaszokról beszélnek a mentősök, ezt be is kell bizonyítani" - mondta Ludasi Róbert az MR1 Kossuth Rádiónak.

„Semmilyen tapasz nem volt Kolonics testén” - reagált a mentősök nyílt levelében feltett kérdésre Ludasi Róbert a Független Hírügynökségnek.

Ludasi Róbert a Klubrádiónak: csak annyit tud, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság által bevizsgált és jóváhagyott tapaszokról van szó.

Baráth Etele ugyanakkor kijelentette, hogy Kolonics testén olyan tapaszok voltak, melyeket előzetesen a Magyar Olimpiai Bizottság bevizsgáltatott, egyúttal beszerzésüket támogatta. A tapaszokban lévő szer az izomzat elfáradását késlelteti.

Baráth megerősítette a Híradó információját, hogy a szövettani és toxikológiai vizsgálatok egy részét a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bécsi laboratóriumában is elvégzik.

"Ez egy teljesen szokványos eljárás az elhunyt élsportolók esetében. Nem azért vizsgálódnak Bécsben is, mert bármilyen doppinggyanú merült fel. Aki egy kicsit is ismeri Kolonics pályafutását, annak eszébe sem jut ilyet feltételezni."

Baráth korábban azt mondta, hogy Kolonics a tisztesség és a becsületesség mintaképe volt.

„A két szervezet elhatározta, hogy közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy lehetőség szerint megelőzzék hasonló esetek előfordulását. A jelenleg is folyó vizsgálatok eredményéről beszámolnak a közvéleménynek” – zárul az állásfoglalás.

A Magyar Olimpiai Bizottság arról tájékoztatotta az Indexet, hogy Kolonics György edzéseken és versenyeken évek óta használta a Lifewave Energy Enhancer nevű tapaszt, ami kereskedelmi forgalomban kapható. (Ezenkívbül még tizenhárom tapasz kapható patikákban.)

A MOB birtokában lévő dokumentum szerint semminemű tiltott szert nem tartalmaz, nem káros az emberi szervezetre, ezt az OSEI doppingellenes vizsgálati laboratóriuma is megállapítja. A Doppingellenes Világügynökség, a WADA ugyanezt megerősítette.