Talmácsi bajnok lehet, ha jobb lesz Rossinál

2008.07.26. 08:11 Módosítva: 2008.07.27. 13:12
Reménytelennek tűnik Talmácsi Gábor vb-címvédése, de hét futammal a vége előtt még összejöhet, ha olyan sorozatot tud összehozni, mint a sportág legjobbja, Valentino Rossi 2006-ban. Nem kell hét győzelem, csak majdnem ennyi dobogós hely, a rivális Mike Di Meglio megelőzése és szerencse.

Harmadik helyen áll 10 futam után a bajnokságban a 125-ös kategória vb-címvédője, Talmácsi Gábor, aki a szezon előtt újabb elsőségre számított.

A legjobbnak mondott Apriliával úgy tűnt, újra bajnok lehet, de úgy néz ki, a duplázás nehezen fog összejönni: hátránya 57 pont a vezető Mike Di Meglio mögött. Több mint két futamgyőzelemnyi (50) pont ez és még hét, vagyis ha a francia kétszer bukna, Talmácsi kétszer nyerne, akkor is megtartaná a vezetést.

A magyar versenyző szezonja leginkább motorja miatt siklott félre, többször tönkrement alatta a gép. Nem kellett mindig kiállnia, de a gondok miatt alig-alig szerzett pontot. Franciaországban ő hibázott, amikor elesett a nedves pályán.

Egy éve ilyenkor 156 egységgel állt, 47-tel jobban, mint jelenleg, kettő pont nélküli versenye helyett csak egy volt. A dobogók számában nincs nagy különbség, tavaly 10 futamból ötször, idén négyszer állhatott föl, akkor kétszer, idén egyszer a legfelső fokra.

Az 57 pont viszont nagyon sok. Nem lehetetlen persze ledolgozni, bár akinek sikerült, Valentino Rossi. A hétszeres világbajnok 2006-ban 51 egységnyi hátrányt fordított át 8 pontnyi előnybe mindössze öt nagydíj alatt, amikor ebben a rövid időszakban 59 ponttal szerzett többet az üldözött Nicky Haydennél.

Talmácsinak hét futam alatt kellene eltűntetnie az 57-es különbséget, de elég, ha eggyel győz, sőt, akár pontegyenlőséggel is lehet vb-t nyerni. Rossi felzárkózásakor mindössze egy futamon győzött az ötből, de minig dobogóra állt. Hayden akkor csak egyszer nem ért célba, de sosem lett negyediknél jobb.

talma

Világbajnokunktól is pont ilyen sorozat kellene, és legalább egy elhasalás/technikai hiba Di Megliótól. Ha azt hozza, mint tavaly, és francia riválisa Haydenhez hasonlóan szenvedni fog, nem kizárt a bravúr, ugyanis egy éve Talmácsi remekül ment a bajnoki hajrában: az utolsó hét GP-n ötször dobogóra került – egyszer győzött – , egyszer negyedik lett, és csak egy gyenge verseny, az ausztráliai 8. pozíció csúszott be.

Rossi két éve a zárófutamon, már 8 pontos előnyben tönkretette munkáját, elesett, így elveszítette a vb-t, Talmácsitól teljes kitartás szükséges. Nem kell mindig győznie, de mindig Di Meglio – és sokszor a vb-2. Corsi (136 pont) – előtt kell célba érnie. Kiesés, bukás kizárt.

Ha a szerencse vele lesz, és ha az Aprilia megoldja egész éves problémáit, lehet esélye. Ha megcsinálná, történelmi siker lenne, és útja nem csupán a már biztos 250-es szereplés, de akár a csak kicsit távolabbi jövőt jelentő Moto GP-indulásig repíthetné.