Valentino Rossi utolérte az Istent

2008.09.02. 07:29
Harmincegy évig egyedül tartotta a felső kategóriás gyorsasági motorverseny-győzelmek csúcsát Giacomo Agostini, de vasárnap óta Valentino Rossi a társrekordere. Mindketten 68-szor nyertek, de napjaink legjobbja még csak 29 éves.

Beérte Giacomo Agostini harmincéves, megdönthetetlennek gondolt rekordját Valentino Rossi a vasárnapi, San Marinó-i Moto GP-futamon: hatvannyolcadszor győzött a királykategóriában, akárcsak elődje 1965 és 1977 között.

”Semmit nem tehettem ellene, ha nem itt, a következő futamon ért volna utol, úgyhogy jobb itthon ünnepelni, a hazai drukkerek előtt” – idézte a 66 éves exbajnokot az autosport.com.

Agostini 500 köbcentis, kétütemű motoron, Rossi szintén ilyen 500-ason, majd 1000-es és 800-as négyütemű gépeken nyerte, illetve nyeri a futamokat a legfontosabb kategóriában. Első győzelmét 2000-ben aratta a legnagyobbak között.

rossi
Agostini és Valentino Rossi

”Mindannyian önzőek vagyunk, ha valaki elveszi a rekordodat, nem örülsz neki. Fontos állomás a karrierjében, hogy utolérte Agostinit, de még az enyém két másik csúcs, az összesen 122 futamgyőzelem és a 15 vb-cím, amikre vigyázok, és amiket nem könnyű megjavítani” – mondta a szavai alapján nem túl boldog Agostini.

Az exklasszis 35 évesen vonult vissza, Rossi még csak 29, így esélye van az említett két másik csúcs megjavítására. A 15 vb-cím elérhetetlennek látszik, az olasz hétnél jár, a 122 GP-siker viszont sanszos, ebben 94-nél tart minden géposztályt figyelembe véve.

”Hogy ezeket be tudja-e érni? Talán igen, még rengeteg ideje van. Ha meglesz neki, majd csapunk egy nagy bulit” – viccelt Agostini.

Legutóbbi győzelmével Rossi közel került 8. világbajnokságához: 75 ponttal vezet a címvédő Casey Stoner előtt, és már csak öt futam van hátra, amin maximum 125 pontot lehet gyűjteni.

”Megtiszteltetés, hogy utolérhettem, de megígértem neki, a 122-t meg a 15 vb-címet nem hozom be” – válaszolt az ötszörös 500-as, illetve Moto GP-bajnok Rossi, akinek a 125-ösök és a 250-esek között egy-egy címe van.