Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valentino Rossi utolérte az Istent

2008.09.02. 07:29
Harmincegy évig egyedül tartotta a felső kategóriás gyorsasági motorverseny-győzelmek csúcsát Giacomo Agostini, de vasárnap óta Valentino Rossi a társrekordere. Mindketten 68-szor nyertek, de napjaink legjobbja még csak 29 éves.

Beérte Giacomo Agostini harmincéves, megdönthetetlennek gondolt rekordját Valentino Rossi a vasárnapi, San Marinó-i Moto GP-futamon: hatvannyolcadszor győzött a királykategóriában, akárcsak elődje 1965 és 1977 között.

”Semmit nem tehettem ellene, ha nem itt, a következő futamon ért volna utol, úgyhogy jobb itthon ünnepelni, a hazai drukkerek előtt” – idézte a 66 éves exbajnokot az autosport.com.

Agostini 500 köbcentis, kétütemű motoron, Rossi szintén ilyen 500-ason, majd 1000-es és 800-as négyütemű gépeken nyerte, illetve nyeri a futamokat a legfontosabb kategóriában. Első győzelmét 2000-ben aratta a legnagyobbak között.

rossi
Agostini és Valentino Rossi

”Mindannyian önzőek vagyunk, ha valaki elveszi a rekordodat, nem örülsz neki. Fontos állomás a karrierjében, hogy utolérte Agostinit, de még az enyém két másik csúcs, az összesen 122 futamgyőzelem és a 15 vb-cím, amikre vigyázok, és amiket nem könnyű megjavítani” – mondta a szavai alapján nem túl boldog Agostini.

Az exklasszis 35 évesen vonult vissza, Rossi még csak 29, így esélye van az említett két másik csúcs megjavítására. A 15 vb-cím elérhetetlennek látszik, az olasz hétnél jár, a 122 GP-siker viszont sanszos, ebben 94-nél tart minden géposztályt figyelembe véve.

”Hogy ezeket be tudja-e érni? Talán igen, még rengeteg ideje van. Ha meglesz neki, majd csapunk egy nagy bulit” – viccelt Agostini.

Legutóbbi győzelmével Rossi közel került 8. világbajnokságához: 75 ponttal vezet a címvédő Casey Stoner előtt, és már csak öt futam van hátra, amin maximum 125 pontot lehet gyűjteni.

”Megtiszteltetés, hogy utolérhettem, de megígértem neki, a 122-t meg a 15 vb-címet nem hozom be” – válaszolt az ötszörös 500-as, illetve Moto GP-bajnok Rossi, akinek a 125-ösök és a 250-esek között egy-egy címe van.