Pars Krisztián mégis olimpiai ezüstérmes?

2008.09.03. 17:04 Módosítva: 2015.05.21. 04:22
A kalapácsvetésben dobogós két fehérorosz versenyző doppingmintájában túl magas volt a tesztoszteronszint, állítja egy orosz hírügynökség. Ha a hír igaznak bizonyul, nem öt, hanem hat ezüstérmese lesz a magyar küldöttségnek.

Orosz sajtóértesülések szerint a pekingi olimpián kalapácsvetésben második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij, valamint a mögötte harmadik honfitársa, Ivan Tyihon is megbukott a doppingellenőrzésen, így kizárásuk esetén az eredetileg negyedik Pars Krisztián nyakába kerülne az ezüstérem, ismerteti a hírt az MTI.

pars006
Pars Krisztián

Az orosz Vessport hírügynökség úgy tudja: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hamarosan hivatalosan is bejelenti a két sportoló vétségét; a mintájukban állítólag túl magas volt a tesztoszteronszint.

A 31 éves Gyevjatovszkij a 2000-es sydneyi olimpián már lebukott, akkor nandrolonhasználat miatt 2002 szeptemberéig eltiltották. A 32 éves Tyihon korábban háromszor nyert világbajnokságot, négy évvel ezelőtt Athénban ezüstérmes lett.

Pekingben a szlovén Primoz Kozmus 82,02 méterrel diadalmaskodott, Gyevjatovszkij 81,61-et, Tyihon pedig 81,51-et dobott, Pars 80,96-tal lett negyedik.

kalapacs
Gyevjatovszkij, Tyihon és Kozmus

Négy évvel ezelőtt, Athénban az 1. helyen végzett magyar kalapácsvető, Annus Adrián és a szintén legjobb diszkoszvető, Fazekas Róbert követett el doppingvétséget, ami olimpiai bajnoki címükbe került.

Amennyiben a hír igaznak bizonyul, Magyarország az éremtáblázaton is előrelép jelenlegi 21. helyéről. 3 arannyal, 6 ezüsttel és 2 bronzzal a 19. helyre kerülnénk.