Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Paralimpiát nyerhet az amputált búvárúszó

2008.09.04. 09:29
Gurisatti Gyula világ- és Európa-bajnok volt eredeti sportágában, de kilenc éve egy felrobbanó oxigénpalack mindkét lábát térdből leszakította. Parasportnak a lövészetet választotta, simán kvalifikálta magát Pekingbe, jobbat tud, mint amivel az előző paralimpiát nyerték.

Gurisatti Gyula négyszeres világbajnok, Európa-bajnok, több mint százszoros magyar bajnok búvárúszó volt, de 1999. április 23-án egy felrobbanó oxigénpalack mindkét lábát térdből leszakította.

A baleset a dunaújvárosi uszodában történt, Gurisatti aznap ünnepelte a 33. születésnapját. Műszaki búvárok töltöttek egy szakhatósági engedély nélküli palackot, a kompresszor sem felelt meg a biztonsági előírásoknak, nem jó nyomáson jelzett. A robbanás a búvárúszó lábait térd alatt apró cafatokra szakította, írja a Heti Válasz online.

gurisatti

Gurisatti végig eszméleténél maradt, azt rögtön látta, hogy az egyik lába hiányzik. Két nappal később a kórházban már edzőtervet készített tanítványainak. A seb másfél évig folyamatosan vérzett, nedvedzett, két év alatt alatt gyógyult be teljesen.

Már rehabilitációja alatt megkeresték a Mozgáskorlátozottak Szövetségétől, hogy ússzon a paralimpikonok között, de Gurisatti úgy érezte, egészségesen született világbajnokként nem lenne sportszerű velük versenyezni.

Minden vágya az volt, hogy uszonnyal úszhasson még egy hosszt, de sportként a lövészetet választotta. Édesapja lövészedző volt, gyermekként Gurisatti is tehetséges lövőnek számított, de hatéves korában (egy szívműtét miatt) szülei az úszást választották neki.

Először magyar bajnokságot nyert, 2005-ben 11. lett a wroclawi Eb-n légpisztolyban, 2006-ban pedig két Világkupa-szerepléssel kvalifikálta magát az idei, pekingi paralimpiára.

Gyermekkori álma volt, hogy olimpikon legyen, most a saját maga építette lőpályán napi négy-öt órát edz. A Mátyásföldi Technocoop Lövészegylet tagja, világbajnok búvárúszó tanítványai vannak, reggel öttől este nyolcig folyamatosan mozgásban van.

Pekingben szeptember 12-én rendezik a szabadpisztoly döntőjét, Gurisatti edzéseredményei alapján éremre számít, 543 kört is lőtt már.

A legutóbbi paralimpiát 530 körrel nyerték.