Marcell
19 °C
32 °C

Paralimpiát nyerhet az amputált búvárúszó

2008.09.04. 09:29
Gurisatti Gyula világ- és Európa-bajnok volt eredeti sportágában, de kilenc éve egy felrobbanó oxigénpalack mindkét lábát térdből leszakította. Parasportnak a lövészetet választotta, simán kvalifikálta magát Pekingbe, jobbat tud, mint amivel az előző paralimpiát nyerték.

Gurisatti Gyula négyszeres világbajnok, Európa-bajnok, több mint százszoros magyar bajnok búvárúszó volt, de 1999. április 23-án egy felrobbanó oxigénpalack mindkét lábát térdből leszakította.

A baleset a dunaújvárosi uszodában történt, Gurisatti aznap ünnepelte a 33. születésnapját. Műszaki búvárok töltöttek egy szakhatósági engedély nélküli palackot, a kompresszor sem felelt meg a biztonsági előírásoknak, nem jó nyomáson jelzett. A robbanás a búvárúszó lábait térd alatt apró cafatokra szakította, írja a Heti Válasz online.

gurisatti

Gurisatti végig eszméleténél maradt, azt rögtön látta, hogy az egyik lába hiányzik. Két nappal később a kórházban már edzőtervet készített tanítványainak. A seb másfél évig folyamatosan vérzett, nedvedzett, két év alatt alatt gyógyult be teljesen.

Már rehabilitációja alatt megkeresték a Mozgáskorlátozottak Szövetségétől, hogy ússzon a paralimpikonok között, de Gurisatti úgy érezte, egészségesen született világbajnokként nem lenne sportszerű velük versenyezni.

Minden vágya az volt, hogy uszonnyal úszhasson még egy hosszt, de sportként a lövészetet választotta. Édesapja lövészedző volt, gyermekként Gurisatti is tehetséges lövőnek számított, de hatéves korában (egy szívműtét miatt) szülei az úszást választották neki.

Először magyar bajnokságot nyert, 2005-ben 11. lett a wroclawi Eb-n légpisztolyban, 2006-ban pedig két Világkupa-szerepléssel kvalifikálta magát az idei, pekingi paralimpiára.

Gyermekkori álma volt, hogy olimpikon legyen, most a saját maga építette lőpályán napi négy-öt órát edz. A Mátyásföldi Technocoop Lövészegylet tagja, világbajnok búvárúszó tanítványai vannak, reggel öttől este nyolcig folyamatosan mozgásban van.

Pekingben szeptember 12-én rendezik a szabadpisztoly döntőjét, Gurisatti edzéseredményei alapján éremre számít, 543 kört is lőtt már.

A legutóbbi paralimpiát 530 körrel nyerték.