Ágnes
-5 °C
2 °C

Pozitív lett a két fehérorosz kalapácsvető B-próbája is

2008.09.06. 09:02 Módosítva: 2008-09-06 15:34:16
Pozitív lett a két olimpiai érmes fehérorosz kalapácsvető, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon doppingtesztje. A sportolók versenyjogát felfüggesztik - közölte péntek este Brüsszelben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.

"Tesztelték őket és pozitív lett. A és B tesztet is végeztek" - mondta Lamine Diack, az IAAF elnöke az AP amerikai hírügynökségnek a pekingi olimpián ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijról és a bronzérmes Ivan Tyihonról.

"Az IAAF számára ez egyértelmű. Felfüggesztés következik" - mondta Diack. Az ügy most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elé kerül. A NOB vizsgálatot folytat az ügyben, fegyelmi testülete a hónap végén ül össze. A fehérorosz atlétikai szövetség korábban közölte: a két atléta visszautasítja a vádakat.

A pekingi olimpián kalapácsvetésben második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij, valamint a mögötte harmadik honfitársa, Ivan Tyihon kizárása esetén az eredetileg negyedik Pars Krisztián nyakába kerülhet az olimpiai ezüstérem.

Az augusztus 17-i pekingi döntő után vettek mintát tőlük, amelyben túl magas volt a tesztoszteronszint. A magyar szövetség (MASZ) korábban nem hivatalos, ám számára megbízható forrásból úgy értesült, hogy az A-próba mindkét versenyző esetében pozitív lett.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója akkor az MTI-nek elmondta: tesztoszteronnal történő lebukás esetén minden esetben szükség van időigényes, úgynevezett izotópos (IRMS) vizsgálatra, hogy kiderüljön: kívülről került-e a versenyző szervezetébe a tiltott szer, vagy pedig biológiai okai vannak a normálistól eltérő, magas értéknek.

Utóbbi esetben további - a korábbi vizsgálatokhoz kapcsolódó - összehasonlító elemzéseket kell végezni. Ha kívülről került a tesztoszteron a szervezetbe, akkor egyértelműsíthető a csalás.

A fehérorosz atlétikai szövetség szóvivője, Anasztaszija Marinyina a CNN riporterének a következőket mondta: "Nem is tudom, mit mondjak. Engem meggyőztek, hogy nem használtak semmilyen tiltott szert, Ivan Tyihonnak nem is lenne semmi szüksége rá. Tesztoszteron? Végül is minden szervezet tartalmazza, különböző szintben. Ettől még nem doppingolt egyik sem."

Pekingben a szlovén Primoz Kozmus 82,02 méterrel nyert, Gyevjatovszkij 81,61-et, Tyihon pedig 81,51-et dobott, Pars 80,96-tal lett negyedik. Érdekesség, hogy Tyihon volt a fehéroroszok pekingi küldöttségének csapatkapitánya.

A 31 éves Gyevjatovszkij a 2000-es sydneyi olimpián már lebukott, akkor nandrolonhasználat miatt 2002 szeptemberéig eltiltották. A 32 éves Tyihon korábban háromszor nyert világbajnokságot, négy évvel ezelőtt Athénban ezüstérmes lett.

Amennyiben bebizonyosodik a két fehérorosz doppingolása, Pars Krisztián az ezüstérmet kapja, míg a bronzot a japán Murofusi.

Gyulai Márton, a MASZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az IAAF-től, nem hivatalosan úgy értesültek, hogy a nemzetközi szövetség felfüggesztette a két dobóatléta versenyzési jogát és fegyelmi eljárást indított. "Az IAAF a saját szabályainak megfelelően a pozitív A próba hírére felfüggesztette a Tyihonékat, majd a NOB időközben értesítette a szervezetet, hogy már a B próba eredménye is megvan, s az is pozitív mindkét esetben. A nemzetközi szövetség ezért jelezte, hogy saját hatáskörben lefolytatja a fegyelmit a két fehérorosz dobó ellen, így minden bizonnyal hamarosan eltiltják őket a versenyzéstől. Az IAAF természetesen csak az eltiltásokról dönthet, az olimpiát a NOB szervezi, a verseny eredményének megváltoztatása az olimpiai bizottság feladata, ami csak szeptember végén várható" - nyilatkozott a főtitkár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!