Nem lehet, hogy Pars ne legyen érmes

2008.09.10. 13:54 Módosítva: 2015.05.21. 04:20
Mindkét olimpiai érmes fehérorosz kalapácsvető pozitív doppingmintát adott Pekingben, egyelőre még megtarthatták helyezéseiket, de szeptember végén valószínűleg kizárják őket. Pars Krisztián az ezüstérmére vár. A két vétkes – Gyevjatovszkij és Tyihon – nincs baráti viszonyban, ezért is furcsa, hogy ugyanazzal kerültek bajba.

A kalapácsvető Pars Krisztián a legjobb eredménnyel került a pekingi olimpia kalapácsvetésének döntőjébe, de végül negyedik lett. A győztes szlovén Kozmus mellett két fehérorosz, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon előzte meg a szombathelyi versenyzőt.

Már a helyszínen téma volt az újságírók között, hogy ez a negyedik hely értékes lehet, mert Gyevjatovszkij egyszer már megbukott – nyolc éve, a sydneyi olimpián –, Tyihon pedig ritkán versenyez, néhányszor felbukkan hazájában, akkor hatalmasat dob, ennek köszönhetően vezette a világranglistát 84 méter feletti eredménnyel. Előéletük miatt mindketten ott vannak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) látókörében.

Szeptember elején a két fehérorosz atléta verseny után levett B mintája is pozitív lett, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) már jelezte, felfüggeszti a két atlétát – Gyevjatovszkijnak ez örökös eltiltást jelenthet –, de érmeiket nem vehetik el, mert nem ők rendezték a versenyt, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A NOB szeptember végére ígéri a döntést, háromfős testülete akkor határoz. A három közül az egyik a német Thomas Bach, a másik az ukrán Szergej Bubka, akik Annus Adrián ügyében is határoztak. Annus nem adott pozitív mintát, csak megtagadta az utólagos mintaadást.

"Láttunk már csodát, ezért ne ítélkezzünk előre. Láttunk már olyat, hogy valami furcsa védekezéssel előjöttek versenyzők, és azt elfogadták. Ezért fogalmazott Krisztián is óvatosan. Meggyőződésem, emberemlékezet óta a legnagyobb hibát követné el a NOB, ha nem venné el a két sportolótól az érmeket, mert akkor a zéró tolerancia érvényét, valamint tekintélyét veszítené el” – mondta az Indexnek Gyulai Márton, a hazai szövetség főtitkára.

A magyar szövetséget egyetlen testület sem kereste az üggyel kapcsolatban, csak a végső értesítést kapják majd meg. Ha meg nem engedett szerekkel készült két versenyző, és Parsot előbb rangsorolják, egyúttal ezüstérmes lehet.

"Krisztián lelkének is jót tenne, ha végül érmes lehetne, és a szövetségnek sem mindegy, ha az érmet szerző sportágak közé kerülnénk. De a legjobban Németh Pálnak, az edzőnek lenne ez elégtétel. Neki még nincs olimpiai érmes tanítványa” – értékelt Gyulai.

pars

Az egykori olimpikon úgy véli, tudatos szabálysértés történt, nem véletlenül emelkedett meg mindkét atléta tesztoszteronszintje, de gyanúsítani, vádaskodni nem szeretne.

A két atléta nincs jó viszonyban, teljesen más beállítottságúak, kizárható, hogy együtt készüljenek, együtt gyakoroljanak. Gyevjatovszkij Amerikában végzett, nyílt és közvetlen, míg Tyihon nem beszél angolul, mogorva, és egyáltalán nem barátságos.

A fehérorosz szövetségben már megtalálták a felelőst, a nemzetközi titkárt nem engedték szabadságra. „Mindez alighanem arra utal, mintha komoly szerepük lenne abban, hogy a két versenyző ugyanolyan bajba került, a hibával” – vetette fel Gyulai Márton.

Pars Krisztián legyőzte az olimpiai bajnokot

Pars Krisztián az olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmust megelőzve megnyerte a férfi kalapácsvetést a zágrábi nemzetközi atlétikai Grand Prix-n. A nyári játékokon a szám döntőjében negyedik magyar versenyző - aki a Pekingben előtte végzett két fehérorosz dobó doppingvétsége miatt olimpiai ezüstérmes lehet - a mezőnyből egyedüliként jutott 80 méter fölé és 80,04 méteres kísérletével lett első. Kozmus 79,07-ig jutott. (MTI)