Armstrongot doppingszabályokkal ijesztgetik

2008.09.12. 15:47 Módosítva: 2008.09.13. 09:27
Lance Armstrong bicikliszseni nagy bejelentését, miszerint jövőre három év kihagyás után visszatér a profi versenyzéshez, hogy begyűjtse nyolcadik Tour de France-győzelmét is, örömmel fogadzák a kerékpársport világában. Közben a Vuelta Espanán a hazai kedvenc Valverde kiszállt az összetett elsőségért folytatott versenyből.

12 órás mountainbike- versenyen jótékonykodik

Elfogadta a meghívást egy amerikai 12 órás mountainbike-versenyre Lance Armstrong. A megméretést először rendezik meg, és a bevételt két alapítvány javára ajánlják fel. A rákbetegségből felépült Armstrong amikor csak teheti, részt vesz jótékony célú versenyeken.

Az amerikai klasszisnak egyelőre még nincs csapata, de szinte biztosra vehető, hogy az Astana színeiben teker majd 2009-ben. „Nem tudom elképzelni, hogy máshol versenyezzen” – nyilatkozta Johan Bruyneel, az Astana csapatfőnöke, aki jól ismeri Armstrongot, hiszen vele nyert hét Tour de France-t 1999 és 2005 között. A belga szakember szerint az amerikai kora – 37 éves lesz szeptemberben – nem lesz akadálya az újabb sikernek, de úgy látja, Armstrong kész lenne akár a vízhordó szerepét is felvenni, ha úgy adódik. „Amennyiben mégsem lenne olyan szinten, hogy nyerni tudjon a Touron, akkor őt ismerve biztosan nem lesz ellenére, hogy segítse Contadort”. Ezzel elejét is vette a szóbeszédnek, hogy vajon mennyire férne meg egy csapatban a tavalyi Tour-győztes Alberto Contador és a nagy ikon Lance Armstrong.

Érdekesség, hogy az Astana kiváló hegyimenője, José Luis Rubiera, aki már öt Tour-sikerhez segítette hozzá Armstrongot, az év végén visszavonulását tervezte, de nem kizárt, hogy végül másképp dönt. „Jó kis kihívás lenne – mondta a spanyol kerekes az eurosport.comnak. – Amennyiben Lance kérné, szívesen folytatnám még egy évig.”

Floyd Landis is visszatérne

Armstrong egykori segítője 2006-ban nyerni tudott a Tour de France-on, ám több mint egyévnyi jogi vitát követően elvették tőle elsőségét, miután lebukott a 17. szakasz után tesztoszteron használatáért. Az amerikai kétéves eltiltása után indulhatna ismét a 2009-es Tour-on.

A Tour de France igazgatója, Christian Prudhomme is üdvözölte Armstrong döntését, de felhívta az amerikai figyelmét a megszigorodott doppingellenes szabályokra. „Amennyiben a majdani csapata és ő maga is kész lesz alávetni magát a tiltott szerekre vonatkozó szabályozásnak - amelyek jelentősen fejlődtek -, indulhat a versenyen” - mondta. Az elmúlt három évben szabályos tisztogatáson ment keresztül az országúti kerékpársport, ennek eredményeképp a sztárok nagy része lebukott, és eltiltották.

Valverde bebukta a Vueltát

Bettini csapat nélkül

A 34 esztendős olasz klasszisnak a szezon végén lejár a szerződése, és jelenlegi csapata, a Quickstep már közölte vele, hogy nem hosszabbítják meg kontraktusát. A háttérben anyagi okok vannak, mert az időfutam specialista Stefan Schumacher leigazolás után, már nem maradt elég pénz Paolo Bettinire. "Sértve érzem magam, nem érdemeltem ilyen bánásmódot" - panaszkodott Bettini.

Eközben a spanyol kerékpáros-körverseny csütörtöki szakaszán kiszállt az összetett elsőségért folytatott versenyből Alejandro Valverde, miután három és fél percet veszített az élen állókkal szemben az emelkedőkkel és esővel tarkított Burgos és Suances közötti, 186 km-es etapon. Pedig előzetesen Valverde szakaszgyőzelemre készült, és arra, hogy faragjon hátrányából a legnagyobb favorit Alberto Contadorral szemben. Nem jött össze, 60 km-rel a vége előtt lejtmenetben kettészakadt a mezőny, és mire a Caisse d'Epargne kerekese feleszmélt, már 50 másodperces hátrányba került, utána esélye sem volt a felzárkózásra. „Beismerem, hogy hibáztam – szomorkodott a Marca spanyol lapnak a célba érés után Valverde. Az etapot végül Paolo Bettini nyerte, így az olimpiai- és világbajnok kerekes második részsikerét ünnepelhetette az idei Vueltán. „A Vuelta előtt azt mondtam magamnak, hogy a toledói és a mai szakasz az enyém lesz. Sikerült is, ennél többet nem kívánhatok” – nyilatkozott boldogan Bettini, aki a hónap végén hazai pályán szeretne harmadszor is felállni a világbajnoki dobogó tetejére. A pénteki pihenőnapot követően szombaton 209 km-es hegyibefutós szakasz vár a mezőnyre a Vueltán, amely szeptember 21-én ér véget Madridban.

Vuelta Espana, 2008

12. szakasz végeredménye:
1. Paolo Bettini (QST), 4:42:44
2. Davide Rebellin (GST), a 0:00:01
3. Damiano Cunego (LAM)
4. Alessandro Ballan (LAM)
5. Alberto Contador (AST)

Az összetett állása:
1. Egoi Martinez De Esteban (EUS), 045:48:33
2. Levi Leipheimer (AST), 00:00:11
3. Alberto Contador (AST), 00:00:29
4. Carlos Sastre Candil (CSC), 00:01:38
5. Ezequiel Mosquera Miguez (XAG), 00:02:10
... 11. Alejandro Valverde (GCE), 00:04:19

Pontverseny állása:
1. Greg Van Avermaet (SIL), 99 p.
2. Davide Rebellin (GST), 76 p.
3. Tom Boonen (QST), 75 p.
4. Alejandro Valverde (GCE), 74 p.
5. Alessandro Ballan (LAM), 70 p.

Hegyi pontverseny:
1. David Moncoutie (COF), 87 p.
2. Alessandro Ballan (LAM), 51 p.
3. Juan Manuel Garate (QST), 42 p.
4. Nikita Eskov (TCS), 38 p.
5. Alberto Contador (AST), 32 p.