Szekeres Pál bronzérmes a paralimpián

2008.09.14. 14:46 Módosítva: 2008.09.14. 15:25
A korábbi paralimpiai bajnok tőröző az elődöntőben nem bírt a kínai Tao-lianggal, a bronzmeccset azonban hátrányból fordítva hozta az ukrán Komar ellen.

Szekeres Pál bronzérmes lett a tőrözők versenyében a pekingi paralimpián. A magyar kerekesszékes vívó az úgynevezett B sérültségi kategóriában a döntőbe jutásért 15-4-re kikapott a kínai Hu Tao-liangtól, a harmadik helyért rendezett mérkőzést viszont 15-10-re megnyerte az ukrán Andrij Komar ellen.

"Nagyon örülök a bronzéremnek" - mondta Szekeres, aki olimpiai bronzérmes tőrözőként 1991-es autóbalesete után kényszerült kerekes székbe, és nyert világbajnoki és olimpiai aranyat kerekesszékes vívásban.

"Vártam a kínai elleni meccset, de ma jobb volt nálam, ezért csak gratulálni tudok neki, teljesen megérdemelten győzött le. A harmadik helyért küzdenem, kaparnom kellett minden találatért, nem ez a stílusom, de erre kényszerültem. Jobban szeretem a látványos, szép asszókat, a bronzmeccs nem ilyen volt. Ellenfelem sokáig vezetett, a végére azonban megroppant, a hajrát egyértelműen én uraltam."

A fegyvernem másik két magyar indulója, a Szekerestől eltérő sérültségi kategóriában versenyző és a nyolcaddöntőben búcsúzó Horváth Gábor a kilencedik, Mató Gyula pedig a 12. helyen fejezte be a versenyt. Az A kategóriában induló két újonc közül Matót hongkongi tőröző győzte le 15-11-re, Horváth francia riválisától kapott ki 15-3-ra.

Dani Gyöngyi és Pálfi Judit is a negyeddöntőben búcsúzott a tőrvívók versenyétől. Dani egy thaiföldi vívótól kapott ki 15-8-ra, Pálfi hongkongi riválisától szenvedett 15-4-es vereséget. A magyarok végső helyezése attól függ, hogy legyőzőik milyen eredménnyel zárják a viadalt.

Úszásban Sors Tamás (9-es sérültségi kategória) és Becsey János (7) is a nyolcadik idővel jutott be az 50 méteres gyorsúszás döntőjébe. Ott aztán Sors az ötödik helyen végzett. Az eddig egy arany-, két bronzéremmel és egy negyedik hellyel rendelkező 17 éves versenyző 26.21 mp alatt ért célba, eredménye 52 századdal jobb az előfutamban elért idejénél.

A másik sérültségi kategóriában induló Becsey János, szintén 50 m gyorson 31.46-tal hetedik lett, 53 századot javítva délelőtti idején. Illés Fanni 400 m gyorson az előfutamban a kilencedik, Csúri Ferenc 50 m gyorson (8) a tizedik helyen végzett és elbúcsúzott a további küzdelmektől.

A magyar asztalitenisz-csapat erőnyerőként, mérkőzés nélkül került a legjobb nyolc közé, a Zborai Gyula, Berecki Dezső összeállítású együttes (Csonka András tartalékként nem jutott szóhoz) a negyeddöntőben azonban 3-1-re kikapott Franciaországtól.