Natalie du Toit lett a paralimpia Phelpse

2008.09.15. 13:47 Módosítva: 2008.09.15. 14:17
A dél-afrikai úszónő öt számban indult, és mind az ötöt megnyerte a paralimpián, háromszor ráadásul világcsúccsal győzött. Natalie du Toit az épek között is szépen szerepelt Pekingben.

A fél lábát baleset miatt elveszítő dél-afrikai úszónő, Natalie du Toit teljesítette célját: öt számban indult és mind az ötben nyert Pekingben, a paralimpián.

Az amputáción átesett versenyző, aki az augusztusi nyári olimpián is részt vett, és ott a hosszútávúszók 10 kilométeres számában 16. lett, vasárnap 50 gyorson nyert. Úgy lett összességében ötszörös első, hogy három számban világcsúccsal győzött.

A magyar Tőrös Károly tanítványa a paralimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy - hasonlóan az olimpián nyolcból nyolc győzelmet szerzett amerikai Michael Phelpshez - ő is minden távon nyerni akar.

Négy éve, Athénban ugyancsak öt aranyat gyűjtött be Du Toit, aki az olimpia és a paralimpia nyitóünnepségén is hazája zászlaját vitte.

Az úszónő hatalmas tehetségnek számított hazájában, a sydneyi olimpia előtt három számban is közel állt az induláshoz, végül azonban nem sikerült kiharcolnia a részvételt.

Du Toit karrierje kis híján kettétört 2001-ben, amikor robogójával iskolába menet elütötte egy autó. Bal lábát térdtől csonkolni kellett, de óriási lelkierővel folytatta az úszást.

Ő és a szintén paralimpiai aranyérmes lengyel Natalia Partyka asztaliteniszező az a két sportoló, aki a fogyatékosok és az épek olimpiáján is elindulhatott.