Aliz
6 °C
14 °C

Natalie du Toit lett a paralimpia Phelpse

2008.09.15. 13:47 Módosítva: 2008-09-15 14:17:31
A dél-afrikai úszónő öt számban indult, és mind az ötöt megnyerte a paralimpián, háromszor ráadásul világcsúccsal győzött. Natalie du Toit az épek között is szépen szerepelt Pekingben.

A fél lábát baleset miatt elveszítő dél-afrikai úszónő, Natalie du Toit teljesítette célját: öt számban indult és mind az ötben nyert Pekingben, a paralimpián.

Az amputáción átesett versenyző, aki az augusztusi nyári olimpián is részt vett, és ott a hosszútávúszók 10 kilométeres számában 16. lett, vasárnap 50 gyorson nyert. Úgy lett összességében ötszörös első, hogy három számban világcsúccsal győzött.

A magyar Tőrös Károly tanítványa a paralimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy - hasonlóan az olimpián nyolcból nyolc győzelmet szerzett amerikai Michael Phelpshez - ő is minden távon nyerni akar.

Négy éve, Athénban ugyancsak öt aranyat gyűjtött be Du Toit, aki az olimpia és a paralimpia nyitóünnepségén is hazája zászlaját vitte.

Az úszónő hatalmas tehetségnek számított hazájában, a sydneyi olimpia előtt három számban is közel állt az induláshoz, végül azonban nem sikerült kiharcolnia a részvételt.

Du Toit karrierje kis híján kettétört 2001-ben, amikor robogójával iskolába menet elütötte egy autó. Bal lábát térdtől csonkolni kellett, de óriási lelkierővel folytatta az úszást.

Ő és a szintén paralimpiai aranyérmes lengyel Natalia Partyka asztaliteniszező az a két sportoló, aki a fogyatékosok és az épek olimpiáján is elindulhatott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?