Auguszta
-7 °C
0 °C

Tizenhárman haltak bele a gólörömbe

2008.09.16. 12:08
Zavargás tört ki egy kelet-kongói barátságos meccsen, mert a vendégek gólszerzője boszorkányrituáléval ünnepelte gólját. A csapatok és a nézők összeverekedtek, a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget.

Tizenhárom szurkoló meghalt, 35 megsérült vasárnap egy kelet-kongói barátságos mérkőzésen kitört zavargásban, miután az egyik futballista állítólag boszorkánysághoz folyamodott.

A botrány Butembo városában, a Matokeo stadionban robbant ki. A Socozaki-Nyuki System meccsen a vendégek egyik játékosa gólt lőtt, majd rituáléba kezdett az ellenfél kapujában. Emiatt a két csapat összeverekedett, egy rendőr a levegőbe leadott lövésekkel próbált rendet tenni, de a szurkolók megvadultak.

A közönség kövekkel dobálta és a fején el is találta az egyenruhás férfit, amire a többi rendőr könnygázzal válaszolt. A tömegpánikban agyontaposott áldozatok többsége 11-16 éves fiú volt.

Másnap reggel mintegy száz dühös fiatal vonult végig Butembo utcáin a történtek miatt tiltakozva. A tartományi kormányzó, Julien Mpaluku meglátogatta a kórházban ápolt drukkereket, és kijelentette, a kormány kivizsgálja az ügyet.

North Kivu tartomány volt tavaly a kormányerők és a lázadók között dúló kongói polgárháború központja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!