Fábiánné is keresett 10 milliót az olimpián

2008.09.17. 08:07 Módosítva: 2015.05.21. 04:10
Fábiánné Rozsnyói Katalint tanítványai elhagyták az olimpiai felkészülés hajrájában, a Magyar Kajak-kenu Szövetség ennek ellenére hálás az edzőnőnek, tízmillió forintot utal neki.

Az önkormányzati miniszter rendeletének megfelelően az olimpiai eredményességi jutalmakat a többség már szeptember 17-én, szerdán kézhez veheti. Olimpikonoknak, edzőknek, kapitányoknak, orvosoknak, gyúróknak sürgősséggel utalnak.

A legeredményesebb sportág - az elmúlt három olimpiához hasonlóan - ezúttal is a kajak-kenu volt, ennek megfelelően a legtöbb jutalmat köztük osztották szét.

A legérdekesebb kérdés is a sportágban alakult ki, hiszen az elmúlt hat évben az ország legjobb edzőjének választott Fábiánné Rozsnyói Katalint elhagyták tanítványai, a női szakágot képviselő négy versenyző - Kovács Katalin, Janics Natasa, Kozák Danuta, Szabó Gabriella - közül még valamennyi nála készült május végéig, de azután már nem.

Fábiánné nem utazott ki az olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál külön is meghívta, de ezt nem fogadta el. A jutalomról ugyanakkor előzetesen úgy nyilatkozott, elfogadja, mert jár neki.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége szeptember elején úgy határozott, tízmillió forint illeti az edzőnőt, ezt az állami sportirányítás jóváhagyta.

Nem tudni, milyen logika alapján döntöttek így, mert az edzőknek a tanítványaik jutalmának hatvan százaléka jár. A négy versenyző közel 90 milliót keresett, ennek a hatvan százaléka jóval több. A nevelőedzőknek tíz százalék jár, de akkor kilencmilliót tenne ki Fábiánné pénze.

Az aranyérmes Janics, Kovács párosnak Fábiánné volt az egyik ellensége, nem örült neki, amikor újra összeültek, esélytelennek tartotta őket a címvédésre.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány húszmilliót, az elhunyt Kolonics Györgyöt és a harmadik helyen befutó Kiss, Kozmann kenupárost felkészítő Ludasi Róbert tizenhat milliót kapott.

A Kammerer, Kucsera páros mellett a Fábiánnét elhagyó nőket is felkészítő Sári Nándor munkáját 29 millióval honorálták.

Schmidt Gábor főtitkár 3,5 millió forinttal gazdagodott, de a szövetség elnöke, Baráth Etele hálás volt a személyzetnek is, az Index úgy tudja, a gazdasági vezető áldozatos munkája 900 ezer forintot ért.

A jutalmazási lista

Kovács Katalin - 39,2 millió, plusz 2 millió miniszteri pótlás
Janics Natasa - 27,2 millió, plusz 2 millió miniszteri pótlás
Vajda Attila - 20 millió
Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor - 16 millió
Kiss Tamás és Kozmann György - 11,2-11,2 millió, plusz 4,8-4,8 millió miniszteri pótlás
Vereckei Ákos (egyesben és négyesben) - 11,6 millió
Kozák Danuta és Szabó Gabriella - 11,2 millió
Sík Márton, Beé István, Bozsik Gábor 5,6 millió, valamennyi a négyes tagja

Edzők:

Angyal Zoltán - 20 millió, plusz 1,4 millió nevelőedzői jutalom
Sári Nándor - 29 millió
Vécsi Viktor - 18 millió + 2 millió nevelőedzői jutalom
Ludasi Róbert - 16 millió
Fábiánné Rozsnyói Katalin - 10 millió
Bakó Zoltán (Vereckei edzője) - 4 millió