Virágcsokor és fegyelmi Kovács Katalinnak

2008.09.17. 17:11 Módosítva: 2008.09.18. 12:02
A magyar olimpiai küldöttség egyik legeredményesebb tagja lett Kovács Katalin, klubja azonban mégsem hálás neki. Az MTK-tól fegyelmit kapott, prémiummegvonásra is számíthat. "Katasztrofális és jogszerűtlen az eljárás" - mondta az olimpiai bajnok jogi képviselője. Az MTK elnöke szerint még nem dőlt el semmi, október nyolcadikán jön az újabb forduló.

Miután idén májusban elhagyta edzőjét Kovács Katalin, fegyelmit kezdeményezett ellene klubja, az MTK. Az olimpia után meg is született az elmarasztaló határozat.

Az egyesület indoklása szerint azért, mert cserbenhagyta klubját, és nem olyan összetételű négyesben vett részt – Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával -, amelyikben MTK-s versenyzők vannak. Kovácson kívül még Paksy Tímea és Fazekas Krisztina áll a klub alkalmazásában, velük kellett volna a válogatón rajthoz állnia, ő viszont Janics Natasát, Kozák Danutát és Szabó Gabriellát választotta.

Kovács az olimpián már Sári Nándor irányításával három számban indult – ezt nem szerette volna Fábiánné -, egyesben negyedik lett, négyesben második, párosban pedig nyert Janics Natasával.

Sári úgy nyilatkozott, Kovácsot megviselte, hogy pár nappal a pekingi repülőút előtt kapta kézhez a tizenvalahány oldalas fegyelmi jegyzőkönyvet, és az edzések előtt kérdezte tőle, valóban olyan lenne, amiket írnak róla? Sári szerint egyáltalán nem segítette versenyzője felkészülését, koncentrációját ez az incidens. Sári több mint egymilliós büntetésről tud, mások is.

Az MTK ügyvezető elnöke, Farkas Ferenc az összeget nem kommentálta, azt azonban elmondta, hogy a versenyző a fegyelmi határozat ellen fellebbezett. „Egyetértettünk abban, hogy az olimpia előtt ne bolygassuk ezt az ügyet, ezért nem is tárgyaltuk. Még nem dőlt el semmi” – mondta Farkas.

Az elnök továbbra is úgy gondolja, hogy a klub belügyéről van szó, a részletekbe nem avatna be, de annyit elárult, hogy az elnökség október nyolcadikán hoz támadhatatlan határozatot az ügyben.

Az olimpia utáni egyik fogadáson Kovács mosolyogva jegyezte meg, lehet, hogy nyert az MTK-nak, de mégis megbírságolják.

Kovács ügyvédje, Fábry György úgy emlékszik vissza, hiába kérte a tárgyalás elhalasztását az olimpiai felkészülésre hivatkozva, azt nem tették lehetővé. Mi több, Kovács ahogy hazaérkezett az olimpiáról, a fegyelmi bizottság határozata várta. „Jelképesen: virágcsokor mellé ezt kapta meg keddi érkezése előtt egy nappal” – mondta Fábry.

„Katasztrofális és jogszerűtlen az eljárás” – jelentette ki a kétszeres olimpiai bajnok jogi képviselője. „Eljárásjogi kifogásaink vannak, több sebből vérzik a határozat. Elég, ha csak abból indulunk ki, a klub alapszabálya nem ismeri a prémiummegvonást. Jelenleg ezzel sújtják ügyfelemet. Számításaink szerint több mint egymillió forintról van szó, de nem is ezen van a lényeg, hanem a sportemberekhez nem méltó, felháborító eljáráson.”

Fábry kiemelte, olyan szabályzat szerint ítélték meg Kovács edzőváltását, amelyik akkor nem is létezett, amikor különvált Fábiánnétól. „Sportfegyelmi eljárást pedig csak a hazai szövetség rendelhet el, az MTK nem” – állította Fábry.

Kovács az MTK egyetlen olimpiai bajnoka volt Pekingben - érmet még Mincza Ildikó szerzett a klubnak -, négy éve is nyert.

Az olimpiai bajnok hétvégi esküvőjére készül, a jövőjéről eddig nem nyilatkozott, azt kérte, hadd ülepedjenek le benne a dolgok. Nem tartotta kizártnak, hogy még egy olimpiai ciklusban versenyez, de ezek után nagy kérdés, marad-e a klub kötelékeiben. Szerződése az év végén jár le.