Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Sors Tamás 14 millióval jobb Cseh Lászlónál

2008.09.18. 11:52 Módosítva: 2008-09-18 15:29:09
A paralimpián egy első, két harmadik, valamint egy-egy negyedik és ötödik helyet szerzett Sors Tamás úszó. Ő nyerte a magyar csapat érmeinek felét, honoráriuma is ennek megfelelő. A paralimpikonokat ugyanúgy jutalmazzák, mint az épeket.

Szerdán véget ért a pekingi paralimpia, amelyen a magyar versenyzők egy arany és öt bronzérmet szereztek. Teljesítményük – akárcsak az olimpikonoké – elmarad a várttól, hiszen Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke ennek szinte a dupláját remélte, 11 éremről beszélt.

A magyar paralimpikonok szereplése 1984 óta a leggyengébb. A mérlegen leginkább Sors Tamás javít, aki egymaga az érmek felét szerezte.

Kína mindenhol nyert

A pekingi olimpia éremtáblázatának megnyerése után a paralimpián is remekeltek a hazai versenyzők. Az augusztusi 51 aranyérmükhöz most további 89-et gyűjtöttek, így összesen 140 aranyéremmel zárták a játékokat.

A 17 esztendős úszó teljesítményének értékét növeli, hogy úgy nyert 100 méter pillangón, hogy az előfutamban és a döntőben is világcsúcsot úszott. Emellett 400 méter gyorson és 100 méter gyorson egyaránt harmadik, 200 m vegyesen negyedik, 50 méter gyorson ötödik helyen végzett.

A magyar úszó a legjobban kereső sportoló lett a magyar olimpiai és paralimpiai versenyzők között. Az állami rendelet értelmében a díjazásban nem tesznek különbséget az olimpiai és paralimpiai versenyzők között, helyesen, így az első helyezés itt is 20 millió forintot ért.

Sors összességében 68 millió forintot keresett, ami 14 millióval több, mint a háromszoros ezüstérmes Cseh László pénze.

A paralimpikonok közül az úszók voltak a legjobbak, ennek értelmében ők kapják a legtöbb állami pénzt is. Kovács Ervin négy negyedik helyével (100 m mell, 50 m pillangó 50 m hát, 200 m vegyes) 48, Ráczkó Gitta a 100 mellen szerzett 3. helyével és a 200 vegyesen elért 8. helyezésével 16, Vereczkei Zsolt (50 m hát) és a vívó Szekeres Pál tőr egyéniben elért harmadik helyével 14-14 milliót kap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?