Natália
1 °C
7 °C

Baráth: Kovács nyerni fog az MTK ellen

2008.09.19. 14:24 Módosítva: 2008-09-19 14:28:58
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint a klubnak nem volt joga megbüntetni sportolóját, így valószínűleg a kétszeres olimpiai bajnok megnyeri a klub elleni perét.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) egyelőre nem avatkozik bele Kovács Katalin és az MTK vitájába, az ügy lezárulta után azonban elképzelhető, hogy lépni fog.

A klub még a pekingi olimpia előtt indított fegyelmi eljárást 23-szoros világbajnok kajakosa ellen, miután májusban otthagyta csapatát. A klub indoka szerint cserbenhagyta az egyesületet, mert a válogatókon nem olyan összetételű négyesben vett részt - Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával -, amelyben MTK-s versenyzők voltak.

Kovács - aki az olimpián már Sári Nándor irányításával egy-egy arany- és ezüstéremmel, valamint negyedik hellyel a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt - az elsőfokú határozat szerint prémiummegvonásra számíthat, ügyvédjével fellebbezést nyújtottak be. Ennek tárgyalására sajtóinformációk szerint október 8-án kerül majd sor.

"Az ügynek részünkről két olvasata van" - mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. "Egyrészt ahhoz a szerződéshez, amit a sportoló kötött az egyesülettel, a szövetségnek semmi köze nincs. Másrészt viszont a klubnak nem volt törvényes joga sportfegyelmit lefolytatni, hiszen ez, a versenyzői jogok kiadásával egyetemben a szövetség hatáskörébe tartozik”.

„Én már az ügy nyár eleji kirobbanásakor leültem az MTK elnökével és ügyvezetőjével és kértem, hogy a sportfegyelmit ne folytassák le, ennek ellenére megtették ezt és Kovács egy héttel az olimpia előtt kapta kézhez az erről szóló dokumentumokat, ami lelkileg nyilván nem tett túl jót neki" – mondta Baráth.

Az elnök hozzátette, hogy a klasszis szerződésében két olyan pont van, amely az ügy szempontjából fontos: az egyik szerint szabadon válthat edzőt, a másik alapján viszont figyelemmel kell lennie a klub érdekeire.

"Amennyiben az utóbbival kapcsolatban nem egyeztetett a vezetőkkel, akkor szerződést szegett. Az MTK vezetői most példát akarnak statuálni, mert nem szeretnék, ha a jövőben a fiatal versenyzők hasonló lépéseket tennének" - fogalmazott Baráth. "Magánemberként egyébként az a véleményem, hogy Kati és ügyvédje nyerni fog, hiszen minden jogi alapjuk megvan ehhez."

Az MKKSZ vezetője hangsúlyozta, hogy az ügy lezárásáig a szövetség nem avatkozik be a vitába, azután azonban elképzelhető, hogy saját jogászai útján felveszi a kapcsolatot az MTK-val, amely - ahogy Baráth megjegyezte - állami és szponzori juttatásokból, részben Kovács Katalin sikereinek is köszönhetően, jelentős támogatást kap az MKKSZ-től.

"A történtek azonban, kezdve Janics tavalyi lépésétől az idei edzőváltásokig, erkölcsileg és sportszakmailag kérdéseket vetnek fel, amelyeket még most ősszel tisztáznunk kell" - zárta szavait Baráth Etele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?