Baráth: Kovács nyerni fog az MTK ellen

2008.09.19. 14:24 Módosítva: 2008.09.19. 14:28
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint a klubnak nem volt joga megbüntetni sportolóját, így valószínűleg a kétszeres olimpiai bajnok megnyeri a klub elleni perét.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) egyelőre nem avatkozik bele Kovács Katalin és az MTK vitájába, az ügy lezárulta után azonban elképzelhető, hogy lépni fog.

A klub még a pekingi olimpia előtt indított fegyelmi eljárást 23-szoros világbajnok kajakosa ellen, miután májusban otthagyta csapatát. A klub indoka szerint cserbenhagyta az egyesületet, mert a válogatókon nem olyan összetételű négyesben vett részt - Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával -, amelyben MTK-s versenyzők voltak.

Kovács - aki az olimpián már Sári Nándor irányításával egy-egy arany- és ezüstéremmel, valamint negyedik hellyel a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt - az elsőfokú határozat szerint prémiummegvonásra számíthat, ügyvédjével fellebbezést nyújtottak be. Ennek tárgyalására sajtóinformációk szerint október 8-án kerül majd sor.

"Az ügynek részünkről két olvasata van" - mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. "Egyrészt ahhoz a szerződéshez, amit a sportoló kötött az egyesülettel, a szövetségnek semmi köze nincs. Másrészt viszont a klubnak nem volt törvényes joga sportfegyelmit lefolytatni, hiszen ez, a versenyzői jogok kiadásával egyetemben a szövetség hatáskörébe tartozik”.

„Én már az ügy nyár eleji kirobbanásakor leültem az MTK elnökével és ügyvezetőjével és kértem, hogy a sportfegyelmit ne folytassák le, ennek ellenére megtették ezt és Kovács egy héttel az olimpia előtt kapta kézhez az erről szóló dokumentumokat, ami lelkileg nyilván nem tett túl jót neki" – mondta Baráth.

Az elnök hozzátette, hogy a klasszis szerződésében két olyan pont van, amely az ügy szempontjából fontos: az egyik szerint szabadon válthat edzőt, a másik alapján viszont figyelemmel kell lennie a klub érdekeire.

"Amennyiben az utóbbival kapcsolatban nem egyeztetett a vezetőkkel, akkor szerződést szegett. Az MTK vezetői most példát akarnak statuálni, mert nem szeretnék, ha a jövőben a fiatal versenyzők hasonló lépéseket tennének" - fogalmazott Baráth. "Magánemberként egyébként az a véleményem, hogy Kati és ügyvédje nyerni fog, hiszen minden jogi alapjuk megvan ehhez."

Az MKKSZ vezetője hangsúlyozta, hogy az ügy lezárásáig a szövetség nem avatkozik be a vitába, azután azonban elképzelhető, hogy saját jogászai útján felveszi a kapcsolatot az MTK-val, amely - ahogy Baráth megjegyezte - állami és szponzori juttatásokból, részben Kovács Katalin sikereinek is köszönhetően, jelentős támogatást kap az MKKSZ-től.

"A történtek azonban, kezdve Janics tavalyi lépésétől az idei edzőváltásokig, erkölcsileg és sportszakmailag kérdéseket vetnek fel, amelyeket még most ősszel tisztáznunk kell" - zárta szavait Baráth Etele.