Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hányásig eszünk, hogy bírjuk másnap

2008.09.19. 08:23
Háromszáz kilométert futottak nyolc nap alatt az Alpokban a Transalpine Run versenyzői. Virág Viktor és Prokopp Erzsébet saját zsebből fizettek mindent, megúszták komoly sérülés nélkül, de a koszt rossz volt.

Nehezítettek a pályán, túléltük, ez a lényeg, mondta az idei Transalpine Run egyik magyar résztvevője az Indexnek. Virág Viktor augusztus végén másodszor indult a versenyen, most vegyes párosban, Prokopp Erzsébettel. Idén keményebb volt a pálya, mert nem volt könnyű szakasz, mind a nyolc napon kemény terhelést kaptak a versenyzők.

Háromszáz kilométert tettek meg nyolc nap alatt, a 2. nap volt a legnehezebb. Hét és fél óra alatt (még a szintidőn belül) értek célba, a mezőny harmada feladta, ilyen nehéz táv még nem volt ezen a versenyen.

Virág szerint az éhezés a legnagyobb probléma, futás közben nehéz jól enni. Hosszúak voltak a szakaszok, napi 4-7 órát futottak, 2-3 frissítőállomás volt a kijelölt útvonal mellett, ahol energiaszeleteket, energiaitalokat, banánt, kekszet kaptak.

A túl hosszú futás alatt a gyomor beszűkül, a szervezet csak az izmok ellátására összpontosít. A napközben elmulasztott kalóriákat este kell pótolni, Virág szerint ilyenkor a futó nincs tekintettel az egészséges táplálkozásra, azt eszik, amit megkíván; a lényeg, hogy sokat egyen: "Hányásig eszünk, hogy bírjuk másnap."

A szervezők gyenge vacsorát adtak a résztvevőknek, általában tésztát szósszal, hús nélkül. Virágék inkább pizzériába mentek, vagy saját maguk főztek az apartmanban.

A magyar páros megúszta komoly sérülés nélkül a versenyt, az állandó hasfájás és a kisebb porcleválás belefér. A párosok nem hajtják egymást, a futók úgy tartják, mindenki menjen a saját erejéből. Virág is csak egyszer segített párjának, tolta felfelé a hegyen.

A párosoknál az általában erősebb férfi viszi a hátizsákot a kötelező felszereléssel (elsősegélycsomag, vízhatlan ruha, mentőfólia). Virágék taktikájának része volt, hogy a frissítőállomásoknál a lány nem állt meg. Megmondta, mit kér, futott tovább, a fiú pedig néhány perc múlva beérte.

Virágék saját zsebből állták a verseny kb. 800 ezer forintos költségét, egy autós kísérővel dolgoztak, aki - tapasztalt futó lévén - néhányszor beszállt hozzájuk a napi táv utolsó néhány kilométerére. Virág egy hegymászótechnikával foglalkozó cég vezetője, Prokopp Erzsébet még tanul, így mindketten el tudtak szabadulni a versenyre.

A Transalpine Run Virág szerint nem igényelt speciális felkészülést, annál is inkább, mivel Magyarországon nincs terep, ahol ilyen igénybevételre gyakorolhattak volna; két versenyen indultak Ausztriában. Menet közben látszott, ki az, aki alpesi terepen készült, főleg hegyről lefelé vertek rá sokat a mezőnyre.

Virág úgy érzi, képességei és edzettsége 70 százalékát vette igénybe a verseny, elképzelhető, hogy indul még, ha a szervezők új útvonalat jelölnek ki, de főként férfi párosban gondolkodik.

A futók szerint egy ilyen verseny a szintkülönbségek miatt nagyságrendekkel nehezebb az Ironmannél vagy egy Bécs-Budapest maratonnál; a hegyekben lefutott 300 kilométer úgy 430-450 síkon megtett kilométernek felel meg.

Transalpine Run

A táv 300 kilométer, a szintkülönbség 14 200 méter, 8 nap van rá. A párosban indulóknak megadott felszerelést kell magukkal vinniük, a csapat tagjai minden reggel közösen rajtolnak, és nem hagyhatják el egymást.
A versenyzők észak-déli irányban, Németországon, Ausztrián és Olaszországon keresztül szelik át az Alpokat. Az idei versenyen 240 induló volt, Virág Viktor és Prokopp Erzsébet 13. helyen végzett a mixed kategóriában.