Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Hetekig nem lesz döntés Pars ezüstjéről

2008.09.21. 18:11
A NOB október közepéig haladékot adott a két, doppingolással gyanúsított fehérorosz kalapácsvetőnek igazuk bizonyítására. A magyar szövetség főtitkára szerint elfogadhatatlan, hogy két hónap kell egy doppingügy tisztázására.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) október 17-ig adott haladékot a fehéroroszok doppingolással vádolt két kalapácsvetőjének, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijmak és bronzérmes Ivan Tyihonnak igazuk bizonyítására.

A két atlétának az augusztus 17-i ötkarikás döntő után levett mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint, s ezért kell felelniük a NOB fegyelmi bizottsága előtt. Amennyiben a testület bűnösnek találja őket, elveszthetik az érmeiket, s ez esetben az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne.

A fegyelmi bizottság vezetője, a német Thomas Bach kora délután még csupán annyit közölt: "ma biztosan nem hozunk döntést ebben a két ügyben". A NOB aztán később úgy döntött, hogy október 17-ig ad lehetőséget a két atlétának arra, hogy további - bizonyítékokkal alátámasztott - magyarázatot adjanak arra, hogy miért volt a mintájukban a megengedettnél magasabb a tesztoszteronszint.

"Várunk és reménykedünk. Tudjuk, hogy tiszták vagyunk, de most nem tehetünk mást, mint várunk az információkra" - jegyezte meg a vasárnapi, három és félórás meghallgatás után Gyevjatovszkij.

Gyulai Márton, a magyar szövetség (MASZ) főtitkára nem érti a késlekedést: "A MASZ nagyon csalódott, hogy nem született döntés, pedig a verseny már öt hete volt. Elfogadhatatlannak tartom, hogy az olimpia döntő után két hónapot kell várni arra, hogy a felmerült doppingesetet a NOB tisztázza."

A vasárnapi tárgyaláson egy másik ügy volt napirenden: egy lengyel kajakos doppingvétsége. A PAP lengyel hírügynökség két hete arról számolt be, hogy Adam Seroczynski Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó clenbuterol nyomaira bukkantak.

Ez is érdekes magyar szempontból, hiszen Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.

A fegyelmi testületnek joga van kizárni a sportolókat, de dönthet úgy is, hogy továbbküldi az ügye(ke)t a NOB végrehajtó bizottságának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!