24 sportágból 23 megbukott az olimpián

2008.09.25. 15:11 Módosítva: 2008.09.25. 17:46
A legsikeresebben szereplő kajak-kenu is elmaradt a várakozásoktól a pekingi olimpián, mert a háború óta férfi kajakban mindig volt érem, most azonban nem. A férfi kardszakág is mélypontra került az öttusa mellett. Legalábbis a MOB értékelése szerint.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a jövő pénteki elnökségi ülésre készülve elkezdte a sportági olimpiai értékelések minősítését és összegzését. A huszonnégy sportágból csak egy, a vízilabda teljesített az előzetes elvárásoknak megfelelően. A férfiak sorrendben harmadik aranyukat nyerték, a nők igen közel álltak az éremszerzéshez, de végül büntetőkkel kikaptak a bronzmeccsen.

A huszonhárom megbukott sportág persze jelentősen különbözik, vannak, amelyek csak kevéssel, de olyanok is szép számmal, amelyek jelentősen elmaradtak kijelölt céljaiktól.

A legsikeresebb kajak-kenu a két aranyérem ellenére mind pont-, mind éremszámban gyengébben teljesített, amint ahogyan várták. Ebben Kolonics György tragikus halála is szerepet játszott, de a férfi kajakszakág érem nélkül tért haza, amire a háború óta nem volt példa.

Összességében az úszás is dicséretesen teljesített a MOB előzetes véleménye szerint, mert Cseh László három ezüstérme mellett a résztvevők jelentős százaléka egyéni rekordot döntve versenyzett.

Az Index úgy tudja, az atléták nagyon kritikus jelentést adtak be a MOB-hoz, nem tagadva, hogy a versenyzők túlnyomó többsége megelégedett a szintteljesítéssel, onnan kezdve visszavettek, ezért Pekingben elmaradtak egyéni legjobbjaiktól.

Az öttusa alulmúlta önmagát, vívásban a férfi kard szintén történelmi mélypontra süllyedt. A kézilabdázók sem lehetnek elégedettek, mert bár a nők negyedik helye komoly eredmény, a férfiak nem jutottak ki.

Tizenhét szövetség megemlíti jelentésében a forráshiányt, elsősorban azt, hogy a kvótaszerzés időszakában csúsztak az állami kifizetések, az olimpikonok késve kapták meg pénzeiket.

Általános vélemény: a gyengébb szereplésben szerepet játszott az is, hogy harminc százalékkal kevesebben kerültek ki az olimpiára.

Az ugyancsak csalódást okozó dzsúdósok azt emelték ki, ha valaki tizennyolc évesen kikerül a KSI-ből, és az egyetlen fővárosi klubban nem tud elhelyezkedni, csak 160 kilométerre találhat egyesületet magának.