Ujlaky Virginie megtaposta a melegítőjét

2008.09.26. 15:39 Módosítva: 2008.09.29. 13:56
Nem érkezett meg a fegyelmi bizottság pénteki ülésére a tőröző Ujlaky Virginie, csak nyolcoldalas levelet küldött, franciául. Ebben leírja, ő hogyan látta pekingi viselkedését, de ez egyelőre nem publikus. Bernát Zoltán kapitány viszont elmondta, a vesztes elődöntő után megütötte őt a versenyző, és megtaposta a melegítőjét. A bronzmeccsen mégis vívhatott, mert akkor a szakvezető az utóbbiról még nem tudott.

A Magyar Vívó Szövetség fegyelmi bizottsága pénteken tárgyalta az olimpián sportszerűtlenül viselkedő tőröző, Ujlaky Virginie ügyét. A Franciaországban nevelkedett – vélhetően jelenleg is ott tartózkodó – versenyző nem jött el a meghallgatásra, nyolcoldalas nyilatkozatot küldött maga helyett csütörtök este, franciául.

Bernát Zoltán szakági kapitány elmondta, Ujlaky nem volt hajlandó a többiekkel együtt edzeni Pekingben, a sorsdöntő meccsek előtt nem melegített be a magyarokkal. Megerősítette, hogy a zsűri kizárással fenyegette az elődöntőben a magyar csapatot, mert Ujlaky elhagyta az előre kijelölt zónát, székeket rugdosott mérgében, mert nem cserélték be.

Ujlaky Virginie
Ujlaky Virginie

Végül Bernát hosszas közbenjárására a mieink vívhattak a bronzért, ezen a meccsen lehetőséget kapott a huszonnégy éves Ujlaky, mert Knapek Edina lelkileg már nem bírta a szidalmazást, önmaga kérte a cseréjét. A tartalékként nevezett Ujlaky meggyőződése volt, hogy egyéniben neki kell vívnia, mert volt egy olyan időszak, amikor a világranglistán megelőzte Knapeket. A negyedik számú vívó sokáig elfogadta, hogy csak tartalék lesz, a válogatási elvekkel egyetértett, az olimpia előtt azonban helyet követelt magának.

Az amerikaiak elleni elveszített elődöntő után, amikor a csapat tagjaival beszéltem, engem hátba vágott, nem is tudtam hirtelen, mi történik. Azt éreztem, hogy ez nem egy udvariassági hátba vágás volt. Utána sem tartott a csapattal, felmászott a lelátóra, édesanyjához, a rendezők sem tudták visszatartani. Csak később tudtam meg a lányoktól, csak ők látták, hogy levette a melegítőjét és megtaposta. Ha ezt akkor megtudom, biztosan nem vív a bronzmeccsen, mert olyan nem létezik, hogy valaki megtapossa a címeres melegítőt, és utána azt még egyszer magára veheti. Annak nincs helye a magyar válogatottban. Én közben a csapattal voltam elfoglalva, hogy minél gyorsabban visszajussunk a faluba, rendezzük gondolatainkat, megnyugodjunk, amennyire csak lehet, és egyáltalán esélyünk legyen a harmadik hely megszerzésére” – mondta az Indexnek Bernát, aki mindezt jelentésében is leírta a fegyelmi testületnek.

Bernáton kívül pénteken tanúskodott a három vívónő – Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella – és Füleky András sportágvezető is.

A Torday Kálmán vezette fegyelmi bizottság csak reggel kapta kézhez Ujlaky magyarra fordított terjedelmes vallomását, ezért érdemben értékelni nem tudta. Egy hónapon belül azonban szeretne időpontot találni egy személyes meghallgatásra. Egyidejűleg még három tanút szeretne bevonni, a kardozó Nagy Orsolyát, valamint a párbajtőrcsapatból Imre Gézát és Szász Emesét. Ők hárman újabb adalékokkal szolgálhatnak Ujlaky viselkedéséről.

A Magyar Vívó Szövetség egyelőre nem kívánja Ujlaky írását a nyilvánossággal megosztani. A vívónő egyébként állami elismerést és jutalmat is kapott.