Egy kört se ment a magyar NASCAR-os

2008.09.29. 22:26
Nem sikerült Makai György bemutatkozása az ASA LM-sorozatban a floridai New Smyrna Beachen rendezett százkörös futamon. A Green Light Racing pilótája első amerikai versenyén az első körben kiesett.

Makai György magyar idő szerint vasárnap hajnalban állt rajthoz a NASCAR versenysorozat betétversenyének számító ASA LM-sorozat éjszakai futamán a floridai New Smyrna Beachen.

A magyar versenyző csak néhány órán át tesztelhette 5.7 Chevy Monte Carlo típusú versenyautóját, ennek ellenére az időmérőn a 25 fős mezőnyben a 17 helyet szerezte meg., írja a nascar.hu.

A start utáni tömegbalesetbe a magyar versenyző is belekeveredett, az autója még elindult, de elfolyt a hűtővíz. A boxutcába visszaért, de a szerelők nem tudtak mit kezdeni a sérült járművel, Makai (négy másik versenyzővel együtt) az első körben kiesett.

fotó: Nascar.hu
fotó: Nascar.hu

„A fékre léptem, amikor láttam, mi történik előttem, megpróbáltam kiutat találni a helyzetből, de nem volt hova mennem, faltól falig álltak a gépek. Választhattam, a piros, a zöld, vagy a fehér autóba szaladok bele, én az utóbbira voksoltam – magyarázta csalódottan a történteket Makai György. – A szezonból még egy futam van hátra, november 11-én, és mivel még nem dőlt el a bajnokság sorsa, mindenki agresszív. Roncsderbit csinálnak a versenyekből, most például a negyedik lökte ki az egyébként pályarekordot futott elsőt. Bárcsak befejezhettem volna a futamot, értékes tapasztalatot szerezhettem volna."

A Green Light Racing istálló tulajdonosai, Ken Smith és Bobby Dotter a 2009-es szezonban is lehetőséget adnak Makainak: „Kitartunk Gyuri mellett, türelmesek vagyunk és megpróbáljuk a lehető legjobb programot összeállítani számára. Fantasztikus emberről beszélünk, és azt gondolom, elég tehetséges ahhoz, hogy sikereket érjen el a NASCAR-ban” – mondta Dotter.

„Nem is lehetett volna nehezebb helyzetben Gyuri – nyilatkozta a Green Light Racing hivatalos honlapján Butch Miller csapatfőnök. – Életében először járt itt, életében először ült új autójában, és a nyelvet is csak most tanulja. Mindentől függetlenül azonban roppant elégedettek vagyunk teljesítményével. Esélye sem volt pilótánknak, hogy elkerülje a csattanást. Szomorú, hogy így alakultak a dolgok, mert szerettük volna versenyezni látni. Mindannyian sajnáljuk őt, többet érdemelt volna." A magyar versenyző a tengerentúlon Gyuri Makai néven versenyez, ezért emlegetik így a főnökei.

A százkörös futamot az amerikai Colt James nyerte.

A NASCAR

A NASCAR (National Association for Stock Car Automobile Racing, azaz Széria Autók Versenyének Nemzeti Szövetsége) az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb autóverseny-sorozatokat működtető szervezete. A NASCAR által felügyelt és szervezett versenysorozatok – a Sprint Cup, a Nationwide Series és a Craftsman Truck Series – a legnépszerűbbek az amerikai technikai sportok között. Több kisebb regionális versenysorozatot is felügyelnek, ezek egyike az ASA LM, ahol Makai György indul.