Huba
17 °C
33 °C

Egyetlen magyar a futsal-világbajnokságon

2008.09.30. 07:55
Szeptember 30. és október 19. között rendezik Brazíliában a futsal-világbajnokságot. 20 csapat indul, a házigazda brazil és a címvédő spanyol csapat a legesélyesebb, a brazil-japán nyitómeccset Török Károly vezeti.

Szeptember 30. és október 19. között rendezik Brazília két városában, Rio de Janeiróban és Brasiliában a hatodik futsal-világbajnokságot.

A tornán induló 20 csapatot négy ötös csoportba osztották, mindegyikből az első három jut tovább. Az így kialakuló két hatos csoport első kettője jut a négy közé, az elődöntők győztesei az aranyért, vesztesei a bronzért játszanak.

Ázsiából négy, Afrikából kettő, Európából hat, Közép- és Észak-Amerikából három, Óceániából egy, Dél-Amerikából három csapat jön, ezek mellett a rendező Brazília tagja a mezőnynek.

Az eddigi öt vb-n háromszor a brazilok győztek, az utolsó kettőt a spanyolok nyerték, akik a 2004-es tajvani tornán az olaszokat verték a döntőben, Brazília volt a harmadik.

A legfrissebb világranglistán a brazilok vezetnek Spanyolország előtt. Olaszország a harmadik, a magyar válogatott a 11. helyen áll. A vb húszas mezőnyéből tizenegy csapatnak van rosszabb listás helyezése, mint Magyarországnak.

A magyar válogatott selejtezőcsoportjából továbbjutott, áprilisban Ukrajnával játszott a vb-indulásért. Az első meccsen az ukránok győztek 3-1-re, a gyöngyösi visszavágón a csapat sokáig továbbjutásra állt, de végül csak 4-3-ra győzött, lemaradt a vb-ről.

A legjobb magyar futsal-játékvezető, az idei BL-döntőn is közreműködő Török Károly már egy hete a helyszínen tartózkodik, eredményesen teljesítette a fizikai és elméleti követelményeket, ő vezeti a vb nyitómeccsét, a brazil-japán mérkőzést.

Csoportbeosztás

A csoport
Brazília, Oroszország, Japán, Kuba, Salamon-szigetek

B csoport
Olaszország, Portugália, Thaiföld, Paraguay, Egyesült Államok

C csoport
Argentína, Ukrajna, Kína, Guatemala, Egyiptom

D csoport
Spanyolország, Csehország, Irán, Uruguay, Líbia