Az is lehet, hogy Armstrong vízhordó lesz

2008.10.03. 10:18
A hétszeres Tour-győztes amerikai kerekesnek meg kell mutatnia az Astanában, hogy jobb, mint csapattársa, Alberto Contador. A főnök állítja: nem a név dönti el, és nem is a múlt sikerei, hogy ki lesz az első ember a jövő évi Tour de France-on, hanem az adott forma. Az biztos, hogy Contador marad.

„Lance Armstrongnak bizonyítania kell, hogy még mindig van olyan állapotban, hogy nagy versenyeket nyerjen” - mondta ki Johan Bruyneel, az Astana főnöke a csapat hivatalos honlapján közzétett interjúban. A kijelentés egyértelmű: amíg a három és fél év kihagyás után visszatérő Armstrong meg nem mutatja, hogy képes ugyanazon a szinten versenyezni mint visszavonulása előtt, addig bizonyosan nem lesz a csapat első számú embere.

Már csak azért sem, mert ugyancsak az Astana tagja az az Alberto Contador, aki idén nemcsak megnyerte az olasz és a spanyol körversenyt, de elismerten a jelen legnagyobb országúti kerékpárosa. Aki érthető módon távozással fenyegette meg a kazah szponzorálású együttest, amennyiben nem biztosítja számára a vezető szerepet a csapaton belül.

„Albertónak csodálatos éve volt - folytatta Bruyneel. – Ebben a pillanatban nincs nála jobb kerékpáros a világon, és bajnokká nevelése nagyon hálás szerep volt a számomra. De nem szabad elfelejteni, hogy engem a kazah szponzorok alkalmaznak, nem Contador, se nem Armstrong, vagy bármelyik másik bringás. Így nálam a csapat érdeke mindenek felett áll. A végén a legerősebb versenyzőt fogjuk támogatni, függetlenül a nevétől és a múltbeli eredményeitől.”

A belga szakember nem csinált titkolt abból, hogy a szeptemberi Vuelta Espanát Contador segítője, Levi Leipheimer is megnyerhette volna. De Bruyneel itt is hangsúlyozta, mivel a csapatvezetés a spanyol versenyzőt látta jobbnak, az amerikai nem ellenkezhetett, és nem is tette. A kerekesek szerződésének ugyanis fontos kitétele, hogy bármi történjék, a csapatutasítást nem szeghetik meg.

Ez alól még egy hétszeres Tour de France-győztes sem lehet kivétel. Különben nem létezne csapategység, ami nélkül képtelenség egy háromhetes körversenyen diadalmaskodni. És ha valaki, Johan Bruyneel ezzel nagyon is tisztában van, nem véletlenül fűződik a nevéhez többek közt nyolc Tour-siker, amiből hetet Armstronggal, egyet Contadorral ért el. „Igen, Armstrong kész arra, hogy Contadornak dolgozzon. Pontosan tudja, hogy hol születnek a döntések, és megérti azt a filozófiát, amelyet mindig is képviseltünk.” Az amerikai mögött mindegyik Tour-elsősége alkalmával a mezőny legszervezettebb csapata állt, és ha kellett, hűséges segítői óvták a széltől és a bukásoktól, kulacsot vittek neki, vagy gyilkos tempóban húzták fel a hegyre. Most úgy néz ki, ez a szerep akár Lance Armstrongra is várhat a jövő évi Touron.

Bruyneel ezzel lezártnak tekintette a Contador esetleges távozásával kapcsolatos híreszteléseket. „Rengeteg időt fektettem a felkészítésébe, és miután a szerződése 2010-ig szól az Astanánál, az elkövetkező két évben nálunk versenyez. Ilyen egyszerű, van egy érvényes kontraktus, nem mehet el.” Bruyneel egyúttal kihirdette a csapat 26 fős keretét is, amelynél erősebbet aligha találhatunk.

Hogy mit jelent Armstrong jelenléte, azt így összegezte a belga főnök: „Úgy érzem, a versenyzők és az egész csapat csak nyerhet vele. Ő sokkal több, mint egy fizikálisan tehetséges biciklis. Az ő felkészülési módszerei és környezetéhez való alkalmazkodási képességei egyedülállóak. A kis dolgok azok, amelyek megkülönböztetik Armstrongot a többiektől, például az, ahogy kezeli a médiát, vagy motiválja társait. Ő egy olyan egyéniség, aki másokat arra késztet, hogy háborúba menjenek vele, és feláldozzák magukat a csapatért. De mint mondtam, 2009 már nem 2005, és bár a többség a korát veszi elő, én sokkal inkább a versenyhiánytól féltem. Ezt nehéz lesz ellensúlyozni, de ismerve Lance-t, nagyobb akadályokat is legyőzött már.”

Az Astana csapat kerete 2009-ben

Lance Armstrong, Assan Bazajev, Jani Brajkovic, Alberto Contador,Valerij Dimitrijev, Jesús Hernández, Chris Horner, Maxim és Valentin Iglinszki, Roman Kirijev, Andreas Klöden, Berik Kupesov, Levi Leipheimer, Steve Morabito, Dmitrij Muravjev, Daniel Navarro, Benjamin Noval, Sérgio Paulinho, Bolat Rajimbekov, Gregory Rast, Szergej Renev, José Luis Rubeira, Michael Schar, Tomas Vaitkus, Andrey Zeits, Haimar Zubeldia