Ejtőernyővel a Mount Everest fölött

2008.10.05. 17:55 Módosítva: 2008.10.05. 18:06
Meghódították az ejtőernyősök a Mount Everestet: hárman ugrottak ki egy repülőből, alig 150 méterrel magasabban, mint a világ teteje.

A Mount Everest fölött még soha nem hajtottak végre ejtőernyős ugrást. Tíz ország 32 ejtőernyőse évekig készült a nagy kihívásra. Vasárnap hármójuknak sikerült.

Az ugrás első körben egy új-zélandi, brit és kanadai ernyősnek jött össze, számolt be a logisztikai biztosításért felelős Explore Himalaya ügynökség szóvivője. "Apró madaraknak tűntek a kék égen, amikor kiugrottak a gépből - mondta a szóvivő, aki a földről nézte végig az akciót. - Ez volt az első alkalom, ezzel még soha senki nem próbálkozott."

A három sportoló közel fél percig zuhant szabadesésben, mielőtt kinyitották volna ejtőernyőjüket. Elsiklottak a hegy mellett, végül kb. 4000

méter magasan, egy platón szálltak le. Az ugráshoz a szokásosnál nagyobb ejtőernyőket használtak, hogy a ritka levegőben is megfelelően lefékeződjenek, és mindhárman oxigénmaszkot viseltek.

"Életemben ennyi hegyet nem láttam még - lelkendezett egyikük, az új-zélandi Wendy Smith. - Lenyűgöző volt, köszönöm, hogy a világ tetején lehettem". A szervezők szerint a héten a csoport tagjai további ugrásokat hajtanak végre.