Overdose kihívja a párizsi futamgyőztest

2008.10.06. 21:03 Módosítva: 2008.10.09. 12:07
A veretlen magyar csodaló utcahosszal nyerte az érvénytelenített futamot vasárnap a világ egyik legnagyobb sprintversenyén, de az újraindítást tulajdonosa nem vállalta. Mikóczy Zoltán még az idén szeretné futtatni lovát Marchand D'Or ellen, aki a második felvonásban diadalmaskodott, akkor, ha összejön az 500 ezer eurós pénzdíj.

A vasárnapi párizsi, 250 ezer euró (60 millió forint) összdíjazású Prix de l'Abbaye de Longchamp nevű verseny ezerméteres sprinttávján futott a veretlen magyar csődör, a hároméves Overdose. Hiába nyerte több testhosszal a versenyt, az egyik ló beragadt a rajtgépbe, a rendezők (egy piros zászló felemelésével) visszastartot rendeltek el.

Néhányan nem érzékelték a jelzést, és versenytempóban végigmentek a távon. A rendezők úgy döntöttek, a versenynap végén újraindítják a futamot. Ezt Overdose tulajdonosa nem vállalta, a ló kifutotta magát, nem lett volna esélye a pihent vetélytársakkal szemben.

Mikóczy Zoltán az Indexnek elmondta, hétfő délelőtt hazaindultak Párizsból, ha Overdose jól bírja az utat, keddre virradóra hazaérnek. Ha a ló nyugtalan, akkor - csakúgy, mint az odaúton - Baden-Badenben éjszakáznak.

A hivatalos jegyzőkönyv szerint Overdose az "érvénytelen start" miatt nem vett részt a futamon. A futamát 52,2 mp-es pályacsúccsal nyerte, a szervezők a megismételt futam győztesével, Marchand D'Orral azonos időt (54,4) állapítottak meg neki.

A rendezők óriásit hibáztak, a futamokon általában zászlólengetéssel, szirénával, fényjelzéssel jelzik az érvénytelen rajtot. Mikóczy elismeri, hogy jogos volt a visszastart, hiszen egy ló önhibáján kívül nem tudott eljönni az indítóboxból, de a rendezők rosszul kezelték a helyzetet.

Overdose lovasa, az osztrák Andreas Suborics csak az utolsó 50-60 méteren észlelte, hogy baj van. A ló így is megdöntötte a pályacsúcsot, ha megszorítják, még jobb időt tudott volna. Mikóczy nem kívánt összesküvés-elméleteket gyártani, de tény, hogy a verseny másik nagy esélyese, a hazai Marchand D'Or "lábában benne maradt a futás". Idejében megállt, nem fáradt el, a megismételt futamon simán győzött.

overdose

Az ilyen esetekben alapvetően két megoldás közül szoktak választani: vagy marad az eredmény, és megbüntetik a startért felelős személyzetet; vagy 1-2 héttel később újrafutják a versenyt. Legalább ennyi idő kell a lovaknak a tökéletes regenerációhoz, egy ilyen terhelés után az állatok izomlázzal küzdenek.

A tulajdonos szerint alapvetően három lehetőség közül választhatnak: Overdose hároméves, még fejlődik, sokat futott az idén, pihennie kéne.

Elképzelhető, hogy indítják a Hongkongi Nagydíjon, ezt október 17-ig kell eldönteni. A sprintverseny összdíjazása 12 millió hongkongi dollár (kb. 280 millió forint), de a 20 órás repüőutat és az akklimatizálódást csak akkor vállalják, ha Marchand D'Or is ott lesz a versenyen.

Az egyértelmű cél ugyanis ez. Párizsban is látszott, hogy ez a két ló kiemelkedik a mezőnyből. Mikóczy kihívásos versenyt szeretne a francia lóval, amelyet szerinte Budapest és Párizs között nagyjából félúton, Baden-Badenben lehetne megrendezni október végén. Minden azon múlik, sikerül-e megfelelő összegű pénzdíjat összehozni a visszavágóra.

Mikóczy szerint a franciák nem vállalják, de a pénzdíjon sok múlik, egy 500 ezer eurós (kb. 125 millió forint) összegnek biztosan nem tudnának ellenállni.