Turi Györggyel úszna az olimpiai bajnok

2008.10.08. 15:39
Az athéni olimpián egy arany és két ezüstérmet szerzett a lengyel Otylia Jedrzejczak, Pekingben azonban érem nélkül maradt. Most edzőt váltana, Turi Györggyel szeretne felkészülni. A hazai szövetség megvizsgálja, mit válaszol a hivatalos felkérésre.

A Kőbánya SC-ben, a Pekingben háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László mesterénél, Turi Györgynél szeretné folytatni pályafutását Otylia Jedrzejczak, a lengyelek olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszóklasszisa.

A 200 méteres női pillangóúszás korábbi egyeduralkodójának, volt világcsúcstartójának esetleges átköltözése ügyében a lengyel szövetség kereste meg a magyar szövetség (MÚSZ) vezetőit a pekingi olimpia után.

A 24 éves Jedrzejczak a kínai fővárosban hírnevéhez méltatlanul szerepelt, fő számában címvédőként negyedik lett a döntőben, két kínai és egy ausztrál előzte meg. 100 pillangón - amely távon korábban szintén több vb-érmet szerzett - még az elődöntőbe sem jutott be, csupán a 17. időt érte el. Százon négy évvel korábban ezüstérmes lett, csakúgy, mint 400 gyorson.

Ruza József, a MÚSZ főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, a lengyelek megítélése szerint a környezetváltozás esetleg segítene versenyzőjükön. "Abban maradtunk velük, hogy írásban is elküldik hozzánk a kérésüket, és ha megjött a levél, megvizsgáljuk, mit tehetünk."

Jedrzejczakot hazájában 270 órányi közmunkára ítélték, mert friss jogosítvánnyal halálos balesetet okozott 2005 októberében, mellette ülő testvére, Szymon meghalt.

Turi Jedrzejczak ellen készítette fel Risztov Évát, aki a 2003-as vb-n nagyon közel volt hozzá, egy tempón múlott, hogy nem tudta megelőzni.

A szakember csoportjában készül pár hete az olimpián a legnagyobb csalódást okozó úszó, Kovács Emese is, neki is a fő száma a 200 pillangó. Akár még egymást erősítve is készülhetnének a jövő évi római világbajnokságra, valamint a 2010-es budapesti Európa-bajnokságra.

Turiban megvan a hajlandóság

"A pekingi olimpián kerestek meg először, az olimpia végén még egyszer beszélgettünk a közös munka lehetőségéről. Azt tanácsoltam Jedrzejczaknak, előbb pihenjen, töltődjön fel, és ha még mindig úgy gondolja, hogy komolyan szeretne nálam készülni, térjünk vissza a dologra. Hiába van meg bennem a hajlandóság, egyedül nem dönthetek, szükség van a magyar szövetség válaszára, álláspontjára. Fegyelmezett, felelősségteljes vezetőedző vagyok, akinél ráadásul ott van már a két legjobb hazai női pillangós, Dara Eszter és Kovács Emese is. Három ásszal együtt dolgozni nem kis feladatot jelentene, amellett nem is egyszerű helyzetet teremtene."