Újravizsgálják az összes pekingi vizeletet

2008.10.08. 13:41 Módosítva: 2015.05.21. 03:44
A legelterjedtebb doppingszer, az EPO harmadik generációjának, a CERA-nak a felbukkanása után újravizsgálják a pekingi olimpián levett mintegy 5000 mintát. A Tour de France-on hárman is az új koksszal buktak le, a szert előállító cég segítségével már ki tudják mutatni a használatot.

Az augusztusi pekingi olimpián doppingvizsgálat céljából levett összes mintát újraelemzik - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az ismételt vizsgálatot nem titkoltan a CERA, az eritropoetin (EPO) legújabb generációja indokolja, amelyre a Tour de France kerékpáros körversenyen lebukott sportolók irányították rá a figyelmet.

A legelterjedtebb doppingszer, az EPO egy hormon, amely elősegíti a vörösvérsejtek termelődését a szervezetben, így a sportoló izomzata több oxigénhez jut. Alkalmazása teljesítménynövelőként heti kezeléseket igényel, ráadásul minden alkalmazási formája ismert a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Bizottság) ellenőrei előtt, így az EPO második generációs változatában a doppinglaborok kénytelenek voltak néhány alkotóelemet kicserélni.

A CERA az EPO harmadik generációs változata, amelyet eredetileg vérszegénységben szenvedő vesebetegek számára fejlesztettek ki. A tavaly júniusban forgalomba hozott gyógyszer alkalmazása doppingszerként azért vált népszerűvé, mert az EPO heti kezeléseivel szemben elég kéthetente, később akár havonta használni, és hatását is tovább fejti ki, mint elődje.

A CERA hordozóanyaghoz kötődik, a nagy molekulákat pedig kevésbé gyorsan bontja le a szervezet, ennek ellenére az EPO-teszt finomított változatával kimutatható a sportolók mintáiból. A teszt finomításában részt vállalt a gyógyszer gyártója is.

A pekingi olimpián levett, lefagyasztott mintákat a lausanne-i laborban őrzik. A több mint 5000 doppingmintát augusztusban még csak EPO-ra vizsgálták, a CERA felbukkanása (és a tesztelések kifejlesztése) után azonban a Tour de France-on hárman is az új szerrel buktak le. Nem lenne meglepetés, ha az olimpiai minták vizsgálata után számos sportoló járna ugyanígy.

Nem meglepetés a második vizsgálat

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a közvélemény csodálkozhat a mostani intézkedésen, de a szakemberek számára nem jelent meglepetést: "Amikor az olimpia után eljöttünk Pekingből, már tudtuk, hogy lesznek ilyen vizsgálatok. Ez egy koncepció része. Igen, megint elő fogják venni a mintákat, és megint megnézik. Van rá idő, nyolc évig kell tárolni őket."