Rogge: Elrettentő eljárás következik

2008.10.09. 10:36 Módosítva: 2008.10.09. 10:38
A pekingi olimpián hat doppingeset volt, három eljárás folyamatban van, de a minták újraellenőrzése során még többen lebukhatnak. Nem biztos, hogy valamennyi tesztet újra elvégzik, de nagyon sokat igen. Nem csupán a CERA nevű szerre, másra is vadásznak. A mintákat nyolc évig kell őrizni.

Egyértelmű üzenetnek minősítette Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt a lépést, amely szerint újraelemzik a pekingi játékokon levett doppingminták egy részét. Noha az első híradások arról szóltak, hogy az ismétlés az összes tesztre vonatkozik, utóbb kiderült, egyelőre nem dőlt el, hány mintát vesznek elő.

"A NOB nem mulaszt el egyetlen lehetőséget sem a minták visszamenőleges elemzésére. Reméljük, a mostani eljárás elrettentő lesz, és a sportolók a jövőben kétszer is meggondolják, hogy csaljanak-e" - áll a NOB közleményében.

Egyelőre nem dőlt el, hol és hány mintát elemeznek ismételten, a NOB még egyeztet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA). A hírügynökségek korábban azt közölték, hogy több mint ötezer mintavétel történt, ám a NOB jelezte: 4770 doppingtesztet végeztek el a július 27. és augusztus 24. közötti olimpiai időszakban.

Ebből 3801 a vizelet- és 969 a vérminta, 817 esetben a vizeletben keresték az eritropoetint (EPO), 471 vértesztnél a THG nevű növekedési hormont kutatták.

A NOB azt is közölte, általánosságban a pekingi számok első öt helyezettjét ellenőrizték, valamint további két versenyzőt. A pekingi - akárcsak a korábbi olimpiai - mintákat a lausanne-i laboratóriumban őrzik nyolc évig.

A mostani újraelemzés fő célpontja a CERA, az EPO legújabb generációja. De Emmanuelle Moreau NOB-szóvivő hozzátette: más új szerekre is vadásznak, azonban ezeknek a nevét sem ő, sem Patrick Schamasch, a NOB orvosi bizottságának vezetője nem kívánta felfedni.

A CERA-t Pekingben még nem vizsgálták, az idei, júliusi Tour de France-on történt csalások kapcsán azonban a Francia Doppingellenes Ügynökség kifejlesztette a szer beazonosítását lehetővé tevő eljárást, így most már ez is a NOB, illetve a WADA rendelkezésére áll.

Az biztos, hogy ez lesz az eddigi legnagyobb ötkarikás minta-újraelemzés, de már a 2002-es Salt Lake City-i játékok után is volt ismétlésre példa. Akkor a THG-ra mentek rá, de egyetlen újabb doppingesetre sem derült fény.

A szakemberek számára intő jel volt, amikor tavaly a világ egyik legismertebb és legsikeresebb atlétanője, az amerikai Marion Jones bevallotta, hogy éveken keresztül használt tiltott szert úgy, hogy közben egyetlen vizsgálaton sem akadt fenn. Őt végül saját vallomása alapján fosztották meg öt sydneyi érmétől.

Pekingben hat sportolót - Maria Isabel Moreno spanyol kerékpárost (EPO), Kim Dzsong Szu észak-koreai sportlövőt (propranolol), Thi Ngan Thuong Do vietnami tornászt (furoszemid), Fani Halkia görög atlétát (metiltrienolon), Ludmilla Blonszka ukrán atlétát (metiltesztoszteron) és Igor Razoronov ukrán súlyemelőt (nandrolon) - kellett kizárni doppingvétség miatt, és további három eljárás van folyamatban. (Halkia Athénban olimpiai bajnok lett.)

Mindhárom utólagos eljárásnak van magyar vonatkozása. A fehéroroszok két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben vétkesnek találják őket, elvehetik érmeiket, így az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne. A két atléta október tizenhetedikéig kapott lehetőséget arra, hogy igazát bizonyítsa.

Adam Seroczynski lengyel kajakos Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klenbuterol nyomaira bukkantak. Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, és amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.