Janics Natasát apja edzője készítheti fel

2008.10.16. 13:43 Módosítva: 2015.05.21. 03:40
"Lehet, hogy túl közel volt a megoldás, azért nem vettük észre” – mondta Csonka Gábor, a szegedi kajakosok vezetője, bár még nem írta alá szerződését Kovács László Janics Natasa felkészítéséről. Janics olimpiai bajnok párostársa, Kovács Katalin is csatlakozhat a klubhoz, a hét végéig megfontolja az egyesület ajánlatát.

Miután a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa 2007 áprilisában különvált edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól, Vécsi Viktor irányításával készült, aki a kenus Vajda Attilát is felkészítette a pekingi olimpiára. Azóta sokan találgatták, ki lehet ezentúl az edzője, de úgy néz ki, a héten rendeződik a sorsa. „Aláírt szerződésünk még nincs, ezért nem szeretnék semmit elkiabálni. De tény: megkerestük Kovács Lászlót, Kokszit, aki nagyon örült” – mondta az Indexnek Csonka Gábor, a szegedi egyesület vezetője.

A 61 éves Kovács karrierje csúcsaként beszélt a Délmagyarországnak Janics felkészítéséről, és nem tagadta, meglepte, amikor felhívta őt a versenyző. Kovács Janics édesapját, a szerb színekben versenyző Milant is edzette, és világbajnoki címeket szerzett vele.

„Lehet, hogy túl egyszerű volt a megoldás, azért nem vettük eddig észre. Jómagam kitűnő kapcsolatban vagyok Kováccsal, még a nyolcvanas években ismerkedtünk össze, akkor is edző volt, én a vízitelepet irányítottam. A szlovénokkal az év végén lejár a szerződése, ezért minden adott, hogy visszatérjen Szegedre” – magyarázta Csonka.

„Natasa fantasztikus tehetséget örökölt az édesapjától. Ha békén hagyják, csodákra képes. A célunk az, hogy egyesben újra a csúcsra jusson” – mondta Kovács László.

„Előfordulhat, hogy lesznek konfliktusok, bár magamat a békés edzők közé sorolom. Azt szoktam mondani, nem az edzők a jók, hanem a versenyzők. A mostani szakemberek sokszor csak magukra gondolnak. Én viszont azt vallom: a sportolót kompromisszumok árán is ki kell szolgálni. Szeretem a tanítványaimmal megbeszélni az adott helyzetet. Nem kiabálok, nem üvöltök, nem szidom őket. A kölcsönös tisztelet elengedhetetlen a sikeres együttműködéshez” – állította a szakember a szegedi lapban.

„Mivel ezer szállal kötődik Kokszi a Janics családhoz, bízom a sikeres együttműködésben, Natasának egyébként is fontos az apáskodás, éppen édesapja tragikus halála óta” – nyilatkozott Csonka, aki már tett lépéseket azért, hogy az MTK-tól kirúgott Kovács Katalin is csatlakozzon a klubhoz.

„Kedden találkoztunk, hosszan beszélgettem Katival és Kozák Danutával is. Részletesen elmondtam, milyen lehetőségeink vannak, lehetnek, azt ígérték, a hét végéig választ adnak. Ha minden jól alakul, kedden be is jelenthetjük a szerződések aláírását” – bizakodott a klubvezető.

Úgy tűnik, a pár hete férjhez ment 32 éves Kovács nem akar visszavonulni, és a következő olimpiai ciklusban is találkozhatunk vele. Azt még egyelőre nem tudni, ki lesz az edzője.

Kovács a Balkánon jól érezte magát

Kovács László 1947. március 18-án született Szegeden. Versenyzői pályafutását 1963-ban a SZEAC színeiben kezdte, nyolc évig volt tagja a felnőtt válogatottnak. Az 1968-as mexikóvárosi játékok előtt a bő olimpiai keretbe is bekerült, Mészáros Györggyel párban ezer méteren megnyerte az első válogatót, ám édesapja halála miatt az olimpiai szereplés nem válhatott valóra. A hetvenes évek eleje óta edzősködik, a korábbi kiváló szegedi kajakosok közül Csapó Géza, Svidró József, Petrovics Kálmán és Kajner Gyula trénere is volt. A nyolcvanas években Milan Janics mestere lett, az együtt eltöltött időszak alatt tanítványa vb-aranyakat és Los Angelesben olimpiai ezüstérmet nyert. A szöuli olimpián az öt érmet szerzett bolgár válogatott szaktanácsadójaként dolgozott, nyolc évvel később Atlantában már szövetségi kapitánya volt a bolgároknak. Ezután a horvát nemzeti csapat mellett vállalt munkát, később három éven át irányította az olimpiai hatodik helyezett szlovén Spela Ponomaenko felkészülését. (Délmagyar)