A sportot is kiütheti a pénzügyi válság

2008.10.17. 17:13
A gazdasági válság magyar sportra gyakorolt hatásait az állami támogatásokkal lehet kivédeni - mondta az Infó Rádiónak Dénes Ferenc. A sportközgazdász hozzátette: a válság főként a beruházásokra és a sportolói bérekre hathat negatívan.

A piaci alapokon nyugvó, a fogyasztók pénzéből működő szabadidős és a professzionális sportot is érinti a pénzügyi válság: előbbire a mozogni vágyók tudnak majd kevesebbet fordítani, utóbbit pedig az a veszély fenyegeti, hogy a pénzt biztosító cégek a krízis hatására meggyengülhetnek - mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász.

A szakértő hozzátette: a klubok tulajdonosai valószínűleg elgondolkodnak azon, hogyan fogják vissza kiadásaikat, de felvetődhet az a kérdés is, piacra dobják-e a sportportfóliójukat.

A válságnak a magyar sportra gyakorolt hatását állami támogatásokkal lehet kivédeni, ám azok a kiegészítő jövedelmek, amelyek nemzetközi szinten életben tartották, komolyan veszélybe kerültek.

Amennyiben a sport 2009-ben meg tudja tartani költségvetési pozícióit, a minőségi sport körülményei nem fognak drasztikusan romlani. Ugyanakkor az orvosi, általános és szellemi infrastrukturális fejlesztések, amelyekkel elmaradtunk a világtól, veszélybe kerülnek, megvalósításukat elhalasztják - mondta a sportközgazdász.

Költséglefaragás is lesz, és mivel a legnagyobb kiadás a játékosok bére, előbb-utóbb hozzá fognak nyúlni - tette hozzá Dénes Ferenc.

Rövid távon mindenki bezárkózik, óvatos lesz, a megvalósításra váró projekteket is blokkolja, de a válság hatására drasztikusabb lépések is várhatók. A bevételi források minden eleme veszélyben van: ha az emberek jövedelme csökken, kevesebbet tudnak költeni a szórakozásra, így kevesebben járnak a mérkőzésekre, vagy fogadnak az eredményekre - tette hozzá a szakértő.

A csapatok, a sporteseményeket közvetítő televíziók is bajba kerülhetnek, a szponzorok pedig, amelyek bevételei ugyancsak csökkennek a recesszió következtében, kétszer is meg fogják gondolni, megújítsák-e a szerződéseiket.

A futballklubok tulajdonosai is meggondolják, hogy eladják-e csapatukat, főleg akkor, ha az együttes egy befektetési portfólió része - jegyezte meg a sportközgazdász.

Sok közel-keleti vállalkozás próbál meg mostanában felvásárolni egy-egy csapatot, a Manchester Cityt meg is vette egy arab cég. A szakértő szerint a jelenlegi helyzetben az ilyen üzletemberek könnyebben szerezhetnek részesedést a klubokban, ám a piac szabályozó testületei gátat fognak szabni e folyamatnak, mivel az elmúlt időszakban megjelent nagybefektetők komoly fenyegetést jelentenek a piac normális működésére.