Megint nem lett semmi sem a Tüskecsarnokból

2008.10.23. 00:29 Módosítva: 2008.10.23. 21:25
Miután az egyetlen pályázónak nem sikerült megállapodnia az érintett egyetemek kártalanításáról, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén eredménytelennek minősítette a lágymányosi Tüskecsarnok hasznosítására kiírt vagyonkezelői pályázatot. Így a tíz éve torzóként álló épületből egy ideig biztosan nem lesz konferenciaközpont, pedig a konferenciaturizmus fellendítését várták tőle.

Szerdáig úgy tűnt, az 1998 óta félkészen álló lágymányosi Tüskecsarnokot belátható időn belül konferenciaközpontként befejezik. Az NVT azonban eredménytelennek minősítette a vagyonkezelésre kiírt pályázatot. (A szervezet közleménye az érvénytelen és az eredménytelen fordulatot is használja, a korábbi tájékoztatások alapján az utóbbi a helyes.) Az NVT, illetve a Maqgyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. honlapja nem részletezi a döntést.

Az áprilisban kiírt, júniusi beadás után augusztusban zárt pályázatra a TriGránit Zrt. is megvásárolta a kiírást, azonban csak az Atlantis Congress&Events Hall Kft. jelentkezett végül. A cég pályázata érvényes volt és azt tervezte, hogy 2010-re befejezi a Tüskecsarnokot, illetve konferenciaszállót épít mellé, így összesen 15 milliárd forintos beruházást hajt végre. Azonban ahhoz, hogy az állam szerződést is kössön az Atlantisszal, a cégnek meg kellett volna állapodnia a vagyonkezelői jogot korábban birtokló két szomszédos egyetemmel, a BME-vel és az ELTE-vel.

A két egyetem még 2007-ben, amikor lemondott vagyonkezelői jogáról az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) javára, 700-700 millió forintos igényt jelzett, amellett, hogy nem tartott igényt a korábban neki ígért részleges használati jogról. Ekkor ugyanis már kormánydöntés volt arról, hogy nem sportcélra, hanem konferenciaközpontként fejezik be a torzót, amire eddig 4-5 milliárd forintot költött az állam. A részben a KÉSZ Kft. tulajdonában álló Atlantis tárgyalni kezdett az egyetemekkel, de egyértelművé tette, nem tudja vállalni a több mint egymilliárdos pluszkiadást, ezért más megoldást keresett. Az intézmények viszont azt nehezményezték, hogy a cég későn kezdett neki az egyeztetésnek és akkor sem tett le kimunkált ajánlatot.

A rendszerváltás utáni Budapest leghányattatottabb sorsú épülete az lemondott, 96-os expo alatt kiállítócsarnok lett volna, utána sportoltak volna benne. Épült volna itt uszoda is, annak építésével gyorsan leálltak. A csarnok 1998-ban maradt félbe. Azóta ide tervezték a 2002-es szerenkénti tornász-vb-t, illetve a 2006-os úszó-Eb-t - előbbit Debrecenben, utóbbit a Margitszigeten rendezték végül.