Bernát: Ez tényleg vicc, katasztrófa

2008.10.28. 16:52 Módosítva: 2008.10.29. 23:42
Vétkesnek találta a Magyar Vívó Szövetség fegyelmi bizottsága (fb) az olimpián sportszerűtlenül viselkedő Ujlaky Virginie-t, ezért egy évre kizárta a válogatottból, de ezt felfüggesztette. Ujlaky Pekingben nem fogadta el a tartalék szerepét, nem segítette társait, majdnem kizárták a csapatot miatta, állítólag hátba vágta a kapitányt. A vívónő ezeket tagadta, mint ahogy a melegítőjének megtaposását is. Az fb szerint méltányos ítélet született, a kapitány katasztrofálisnak nevezte.

A pekingi olimpián a tőrözőket vezető szakági kapitány, Bernát Zoltán közvetlenül az amerikaiak ellen elveszített elődöntő után jelezte, hogy fegyelmi eljárásra számíthat Ujlaky Virginie.

A Franciaországban nevelkedő, a juniorok közt világbajnoki címig jutó vívónő fegyelmezetlenül viselkedett, nem melegített be a magyarokkal, a meccs alatt elhagyta a kijelölt zónát, amit nem lehet, és csak a csapatvezetés közbenjárása miatt nem zárták ki a csapatot.

Bernát a szeptemberi fegyelmi tárgyaláson árulta el, hogy a vesztes mérkőzés után őt hátba vágta, ennek ellenére a bronzmeccsen vívhatott, mert Knapek Edina lelkileg már nem tudta vállalni a szereplést. Ujlaky már az elutazás megtámadta Knapeket, mert szerinte őt kellett volna egyéniben nevezni, nem a világranglistán előkelőbb helyen álló csapattársát.

A helyszínen sem javult a viszonyuk, Ujlaky állítólag folyamatosan szidalmazta őt. Bernát a fegyelmi tárgyaláson azt is elmondta, hogy Ujlaky megtaposta a magyar melegítőt az elődöntő után.

A huszonnégy éves vívónő eddig nem nyilatkozott, önmaga helyett egy nyolcoldalas levelet küldött (franciául) az első tárgyalásra. A másodikon, kedden tizenegy órakor már megjelent, és elmondta a saját változatát a történtekről.

A meghallgatás után délután fél három tájban a Torday Kálmán vezette testület ítéletet hozott.

A hivatalos indoklás így szólt: „Ujlaky Virginie-t az ellene felhozott vétségek jelentős részében felelősség terheli, melyért a szövetség egy esztendőre a magyar válogatottból kizárta, valamint eltiltotta a szövetség által rendezett versenyeken való részvételtől. A szankciók végrehajtását, figyelembe véve a felmerült enyhítő körülményeket, egy éves próbaidőre felfüggesztette.”

Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie és Mohamed Aida Pekingben
Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie és Mohamed Aida Pekingben

A korábbi magyar bajnok kardvívót, Torday Kálmánt rögtön a határozat után kerestük.

„Mértéktartó, korrekt és igazságos döntést hoztunk” – mondta, egyúttal kitért arra, hogy Ujlaky semmilyen felelősségét nem ismerte el.

A tárgyalást francia tolmáccsal folytatták le, mert Ujlaky nem beszél magyarul. Torday az enyhítő körülmények közt ezt is kiemelte.

„Kommunikációs nehézségei voltak az olimpián, a kapitánnyal és a lányokkal angolul beszéltek, és ha jól is, ez félreértésre okot adhat” – állította Torday.

Ujlaky ismételten hangsúlyozta: bántotta, hogy az egyéni versenyben nem indulhatott, szerinte ez járt volna neki. Tavasszal ugyanakkor még elfogadta az elveket, később lázadozott.

Úgy gondolta, társai egyéni versenyén azért nem vett részt, mert a francia mentalitásnak megfelelően már akkor a csapatversenyre készült, nem akart önmagának felesleges izgalmakat. Az edzésekről azért késett, azért nem melegített be a többiekkel, mert nem tájékoztatták megfelelően. Igazolta, mindenben úgy cselekedett, ahogyan az tőle elvárható lett volna.

Tagadta, hogy megtaposta volna a magyar válogatott melegítőjét – ezt a kardozó Nagy Orsolya látta -, tanúként az édesanyja állt mellette.

„Lehet, elvárták volna tőlünk, hogy súlyosabb ítéletet hozzunk, ha ténylegesen eltiltjuk, akkor pályafutása kerülhetett volna veszélybe. Esetleg odébb áll, befejezi. A méltányos középutat választottuk. Úgy véljük, a magyar vívósport hasznára válhat még, ezt a jövő úgyis eldönti. Esetleg fel lehet építeni majdan köréje egy új csapatot, mert ő a legfiatalabb a jelenlegiek közül” – összegzett Torday.

Nem volt ennyire békülékeny Bernát Zoltán, aki nevetségesnek minősítette a döntést, és reméli, a három másik tőröző is így gondolja.

„Akkor, ha jól értem, mindenki azt csinálhat, amit akar, mert gyakorlatilag semmi következménye nincsen. Egy olimpián így is lehet viselkedni. Nem is értem. Hogy lehet így majd fegyelmet tartani, mi lesz, ha majd elém állnak mások, és azt mondják, nem jönnek edzeni, mert nincsen kedvük. Semmilyen eszköz nem lesz a kezünkben. Sőt, ha hazaküldöm, akkor engem terhel a felelősség.

Ezek után meggondolom, hogy beadom-e a pályázatomat, pedig már részletesen leírtam, mit szeretnék, holnap akartam bevinni a szövetségbe. De azért előtte most már felhívom Gémesi elnök urat.”

A szakági kapitány úgy gondolta, hogy az eset precedens értékű, ennek megfelelően a döntés is ilyen lesz. Szerinte, ha egyszer bűnösnek találják Ujlakyt, akkor nem menthetik fel, kivált, mert a szakág eredményességét tönkretette.

„Teljes anarchia felé haladunk. Ez tényleg vicc. Katasztrófa” – zárta szavait Bernát.