Négy magyar játszhat a pókermilliókért

2008.10.31. 16:01 Módosítva: 2008.10.31. 16:03
Albert Iverson és Lukas Benkovics zártak az élen csütörtökön a Pokerstars.com European Poker Tour (EPT) Budapesten, négy magyar játékos van még versenyben.

Az EPT Budapest harmadik napján 182 játékos ült asztalhoz a Sofitel Hotelben, köztük számos nagy név és huszonegy magyar pókeres. A versenyt az olasz Mauro Corsetti vezette 136 200 chippel, őt minden idők legfiatalabb aranykarkötőse - a póker világbajnokságának számító World Series of Poker (WSOP) nyertesei kapnak aranykarkötőt –, a norvég Annette Obrestad követte, aki 101 300 chipen állt. A magyarok közül Tóth Zoltán indult a legjobb pozícióból, 59 600 chippel.

A nagy nemzetközi tornák első napjai többnyire a feszes játékkal telnek, az esélyesek is csak a biztos továbbjutásra figyelnek, ennek nyoma sem marad a későbbiekben. Így történt a budapesti versenyen is, az eddig megszokott óvatosságot felváltotta az agresszív játékstílus. A torna 13 órakor kezdődött, néhány perc múlva pedig már fel is álltak az első kiesők, köztük magyarok, Gelencsér „Iteo” Péter, Kaló Dénes és Majka.

Az egyik asztalnál Ruttkai József, William Fry és az osztó került szóváltásba. Fry A-K-8 floppon hívott, Ruttkai all-in ment, Fry felfordítva bedobta a lapjait, mire az osztó Ruttkai elé tolta a potot. Fry állította, miközben bedobta a lapjait, mondta, hogy call, azonban ezt sem az osztó, sem Ruttkai nem hallotta. Az egyre hangosabb vitára Kovács Jenő és Thomas Kremser versenyigazgatók is megérkeztek, akik helyesnek ítélték az osztó döntését - később videón is visszanézték az esetet, ami megerősítette őket ebben. A további balhét elkerülendő szétültették az asztalt.

Szilasi Viktória elképesztő partiban köszönt el zsetonjaitól. AA-val preflop all-in ment, amit pikk AK-val tartottak. Mivel a flopra pikk T-J-Q érkezett, a további utcákra felesleges volt várni, Viki royal flush áldozata lett. Kevéssel később Horváth Dávid, Styevlik Imre, Tóth Tibor és Schreiber István számára is véget ért a verseny.

Négy órája folyt a játék, a kanadai - online körökben „Imper1um” néven ismert - Sorel Mizzi vezetett, körülbelül 150 000 chippel, a még versenyben lévő 89 játékos közül 9 volt magyar.

Mizzi belefutott egy rossz partiba, preflop 5 500-ig emelt, amit az EPT sorozaton már 6 alkalommal pénzbe érő norvég Johnny Lodden és az olasz Pasquale Braco tartottak. A flop 4-4-6-ot hozott, mire Braco passzolt, Mizzi azonban ismét hívott 12 000-ig, amit hosszas gondolkodás után Lodden és Braco is megadott. A turnre 5-ös esett az asztalra, Braco ismét passzolt, Mizzi viszont ismét emelt, ezúttal 25 500-ig. Lodden dobott, Braco azonban középre tolta zsetonjait, all-in. Mizzi gondolkodás nélkül hajította el lapjait.

Ami nem jött össze Mizzinek, összejött Milinek, azaz Andrejkovics Milánnak, 88-al sikerült feldupláznia, és már 126 000-en állt. Közben az 1A napot chipleaderként záró Obrestad - aki arról panaszkodott a Pokerakademia.com-nak, hogy egy perce sem volt körülnézni Budapesten -, megkezdhette a városnézést. Kivégzője az osztrák sakknagymester, Ivo Donev volt, aki pókeresként sem ismeretlen, idén például második helyet szerzett a WSOP Limit H.O.R.S.E. bajnokságán.

Újabb nagy összecsapás: a francia éljátékos, Arnaud Mattern a szlovák Lukas Benkoviccsal akaszkodott össze, miközben mindkettőjük előtt annyi zseton volt, hogy alig látszottak ki mögüle. Mattern kezdte az akciót, hátsó pozícióból emelt 8 000-ig, mire Benkovics visszaemelt 25 000-ig, amit Mattern megadott. Ezután Benkovics minden utcán emelt, Mattern pedig – blöffre téve ellenfelét -, minden utcán megadott, kezében semmivel. A parti all-inbe futott, Mattern vesztett, kezet fogott az új chipleaderrel, és távozott a teremből.

A harmadik szünetben öt magyar volt még versenyben: Tóth Zoltán (185 000), Saskőy Szabolcs (115 000), Andrejkovics Milán (95 000), Tolnai Tibor (50 000) és Benkő Tibor (20 000).

Az utolsó etap 1 500/3 000+300 ante vakszinttel kezdődött, ez Benkő Tibort igen kellemetlenül érintette, nem maradt ideje várakozni, dupláznia kellett. Amit meg is kísérelt egy QQ-val, sikertelenül. Benkő az 58. helyen végzett, ami azért fájhatott különösen a számára, mert az 56. hely már fizetett volna 5 320 eurót (kb. 1,4 millió forintot).

Négy magyar pókeres már biztosan pénzzel fejezi be az EPT Budapestet. Este tíztől nem osztottak tovább, chipleaderként az utolsó pillanatokban nagy potot nyerő dán Albert Iverson zárt, 442 500 chippel.

Pénteken már a döntő asztalra kerülésért ülnek össze a játékosok.