Ötödik a magyar csapat a rejtvényfejtő-vb-n

2008.11.02. 09:14 Módosítva: 2008.11.02. 18:02
Egyéniben a tavaly világbajnok Madarassy Pál kilencedik lett.

A magyar csapat az ötödik lett a Fehéroroszországban, Minszkben megrendezett 17. Rejtvényfejtő világbajnokságon; az egyéni versenyt a német Ulrich Voigt nyerte - közölte a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke az MTI-vel vasárnap.

Kilenc egyéni- és három csapatverseny után alakult ki a végeredmény. A csapatversenyt az Amerikai Egyesült Államok csapata nyerte, Japán válogatottja a második, Csehországé a harmadik és Németországé a negyedik. Egyéniben két magyar versenyző került be a 17 fős rájátszásba, ahol Madarassy Pál - a tavalyi vb-győztes - a 9., Horváth Zoltán a 14. lett. Az egyéni versenyt a német Ulrich Voigt nyerte, neki ez már a hetedik győzelme.

A versenyre 24 országból (22 teljes, négyfős csapat) és 94 egyéni résztvevő érkezett. A rejtvényfejtő vb-n nem a lexikális tudást mérő feladatok vannak, a 94 versenyző matematikai és logikai típusú rejtvények megfejtésében méri össze kombinatív tudását, így a végeredményt nem befolyásolják nyelvi és kulturális különbségek. A versenyen például olyan logikai rejtvényeket kell megoldani, mint a Magyarországon is népszerű szudoku.