Amatőr, de kettesével futja a maratont

2008.11.04. 11:42
A bonyhádi Tamás Zsolt 7. lett a virginiai dupla ironman-versenyen októberben. Az ultrasportoló alig több mint 31 óra alatt tette meg a 7800 méter úszást, a 357 km kerékpározást és 84 km futást jelentő versenytávot. Tamás teljesen amatőr, edzője nincs, a magas nevezési díjak miatt a sport csak viszi a pénzt.

A bonyhádi Easy Star SE versenyzője, Tamás Zsolt hetedik lett az október 4-5-én az USA-ban rendezett dupla ironman világkupafutamon. A virginiai versenyen 16-an indultak, a versenyzők 7800 métert úsztak a 23 fokos Lake Anna-tóban, 357 km-t kerékpároztak és 84,3 km-t futottak a tó körüli nemzeti parkban.

Tizenhárman értek célba, Tamás 31:03:30-as időeredményt ért el. A versenyzők dolgát nehezítette a hideg idő, éjszaka 4-5 fokra lehűlt a hőmérséklet, írja a vasember.hu.

Tamás az úszás után 10. volt, kerékpárban 18-22 perces köröket ment, a második szám után 11. volt, futás közben is egyenletes tempót diktált. Az éjszakai hideg miatt 3 kört pokróccal a hátán tett meg. Az utolsó négy körben feljött a 9. helyről a 7. helyre. A versenyt a szlovén Matej Markovic nyerte a német Marcell Niko Heinning és a francia Guy Rossi előtt.

A 39 éves bonyhádi ultrasportoló a versenyről az Indexnek elmondta, gyengéje a hideg, tavaly 10 fokkal melegebb volt az idő ezen a versenyen. Közel volt a dobogó, de a nagy hidegben az izomzat másként dolgozik. Az ironmanesek 130-150 körüli pulzussal csinálják végig a versenyt, a testükön nincs zsír, nincs szigetelés, a hidegben az izmok görcsössé válnak. Az életkor kevéssé számít, a versenyen 3. francia Rossi 61 éves.

Tamásnak a futás az erőssége, de a jobb helyezés miatt sem kockáztatott sérülést. Kerékpározás közben masszírozást kért, a többiek is szenvedtek, az első helyezettet például menet közben ápolták.

A bonyhádi sportoló teljesen amatőr, emiatt nem jutott elég ideje (2 hét) a speciális felkészülésre. Tamásnak néhány fős családi vállalkozása van. Felesége, óvodás, általános iskolás és gimnazista gyermeke tolerálja szenvedélyét.

Tamás edző nélkül, egyedül készül. 10 éve edzésnaplót vezet, amikor ideje engedi (néha este vagy éjjel), improvizatív jelleggel edz. A dupla/tripla távú triatlon nonprofit sport, Tamásnak nincsenek szponzorai. A nevezési díjakat maga gazdálkodja ki, eddigi eredményei miatt egy-egy versenyen árengedményt kap. Tavaly Mexikóban 80 dollárt nyert egy versenyen, de 1500 dollár volt a nevezési díj.