Kovács Katalin elmenekült az MTK-tól

2008.11.10. 21:13 Módosítva: 2008.11.11. 09:12
A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin kajakos már korábban bejelentette, hogy még egy olimpiai ciklust vállal, és most már azt is tudni, hogy miután az MTK kirúgta, a Honvédnál folytatja. Mégpedig az olimpiai bajnok Csipes Ferenc irányításával. A Honvédnál úgy gondolják, a 32 éves Kovács még sokáig topversenyző lehet.

A Pekingben második páros olimpiai aranyérmét megnyerő Kovács Katalin hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy a Honvédnál folytatja pályafutását, Csipes Ferenc edző irányításával. Csipes a szöuli olimpiai bajnok négyes vezérevezőse volt, régóta a pályán van, eddig többnyire utánpótláskorú versenyzőkkel ért el sikereket.

D  RG20080628004

Kovács a múltról továbbra sem szeretne beszélni, mégha semmi szégyellni való nincs is benne. Így nem erősítette meg, hogy az MTK fegyelmi bizottságának határozatát mindmáig nem kapta kézhez. Az elnökség mint fellebbviteli bizottság még október 8-án úgy döntött, nem hosszabbít vele szerződést. Ezt eddig úgy kommentálta, produkál az élet furcsaságokat. Kovácsot azért büntették, mert nem MTK-s többségű négyessel indult a válogatón és az olimpián.

“Azt már korábban is elmondtam, hogy 2012-ig szeretném folytatni a pályafutásomat, és mivel az MTK nem szeretné, hogy ezt náluk tegyem, váltanom kellett. Nem tudom pontosan megmondani, hogy mikor döntöttem, mert elég hamar közös nevezőre jutottunk. Horváth Gáborral nem is volt nehéz az egyezkedés” - vezette fel a versenyző.

Hozzátette, reális jövőképet lát az egyesületnél, úgy érzi, megfelelő szakmai színvonalon képes folytatni. Úgy gondolja, Csipes bizonyított fiatalokkal, és őt mint az érettebb korosztály tagját is sikerre viheti.

“A pekingi négyesben szerepet kapó Kozák Danutával és Szabó Gabriellával együtt fogunk készülni Ferinél, amikor pedig vízre szállunk, márciusban csatlakozik hozzánk Natasa Szegedről. Köszönöm a Szegednek, hogy szeretett volna megszerezni, de úgy hiszem, budapesti lány vagyok, nekem itt a helyem a fővárosban” - mondta.

“Kapva kaptunk az alkalmon, mert meggyőződésem, hogy Kati még mindig topversenyző, és a következő néhány év is róla fog szólni. Még bőven benne van a londoni olimpia” - emelte ki Horváth Gábor, a szakosztály igazgatója, aki szintén olimpiai bajnok.

Horváth kifejtette, eddig szóbeli megállapodást kötöttek, de már szövegezik a négyéves szerződést. Véleménye szerint annak, hogy Kovács csatlakozzon hozzájuk, jogilag semmi akadálya nem lehet, mert az MTK nem tartott rá igényt, felbontotta amúgy is lejáró szerződését. “Ha másként nem, pártoló tagunkként megy le edzeni” - tréfálkozott Horváth.

“Már négy éve úgy látszott: együttműködünk. Az athéni olimpia után Portugáliában együtt töltöttünk négy vagy öt napot, sok mindent megbeszéltünk, és novemberben Kati úgy ment el Fábiánnéhoz, hogy elbúcsúzik tőle. Aztán utána felhívott, hogy mégis vele marad. Nem tudom, mi történhetett, manapság talán már nem is lényeges, bár ha velem készül fel az olimpiára, akkor biztosan jobban teljesít, mint így” - jelentette ki Csipes Ferenc.

kovacsk

Felvetésünkre, látta-e egyesbeli versenyzését, úgy reagált, igen, de egyelőre nem szeretne véleményt alkotni róla, mert még nem beszélte meg Kováccsal a történteket, addig pedig nincs értelme egy szakmai elemzésnek. (Kovács negyedik lett, igaz csak centik választották el az első helytől.)

“Kíváncsi vagyok, mit mond, hogyan értékeli az elmúlt egy évet, mert azt hiszem, az el lett cseszve. Katinak ugyanis, ha álmából felkeltik, és csak kevés ideje marad a bemelegítésre, ezt a mezőnyt akkor is legalább két másodperccel kellett volna vernie. Egyszerűen jobb náluk. Úgy viszont, hogy rendszeresen gyomorideggel járt edzésre, nem lehetett felkészülni. Ebből adódóan a legfontosabb számomra, hogy jó hangulatban teljenek az edzések, egységesek legyünk, mert így jutunk előre. Soha életében nem ment olyan jól Kati, ahogyan velem fog” - ígérte Csipes.

Az edző a csodálatos szóval jellemezte együttműködésüket, mert az ország legtehetségesebb versenyzőjét az ország legtehetségesebb edzője fogja felkészíteni. Dicsőség számára, hogy őt választotta Kovács, de érzi a felelősséget is.

“Mivel olimpiai bajnok versenyzőből lett edző rajtam kívül nincs, olyan pluszokat tudok adni neki, amit mások nem. Gondolok itt a hajóbeállításra, a stílusra. A hibáktól szeretném megóvni, hiszen magam is átmentem elég sok mindenen. Tudom, hogy nem könnyű tétversenyen a lelkiállapotát helyrehozni, de képes vagyok rá.”

Csipes nem zárkózik el attól, hogy Fábiánnéval együttműködjön, de erre legközelebb tavasszal lehet esély. Ha a négyes összeállításánál Benedek Dalma szóba jöhet, nem akadályozza meg. “Kati néninél a labda, lelke rajta, hogyan dönt.”

Az edző fontosnak tartja, hogy Kovácsot nem kell motiválni, mert mindig megtalálja, miből meríthet erőt.

D  RG20080628013

Csipesnek feltett szándéka, hogy Kovácsnak a harmadik vagy a negyedik olimpiai aranyérme is meglegyen. A versenyző egyelőre nagyon távolinak érzi, hogy londoni esélyeiről beszéljen, mert négy év alatt még sok minden történhet.

Csipes Ferenc névjegye

Csipes Ferenc az 1988-as szöuli olimpián a magyar kajaknégyes vezérevezőse volt, a csapat hat éven tartó veretlenségében nagy szerepet játszott, hétszeres világbajnok. 1992-ben és 1996-ban az olimpiai ezüstérmes négyes tagja. Párosban olimpiai bronzérmes, Fidel Lászlóval szerezte 1988-ban. Egyesben már húszévesen megnyerte a klasszikus számot, az ezer métert a mecheleni vb-n. 1988-ban favorit volt, hatszázig vezetett is, de utána visszaesett, végül a kilencedik lett az olimpián. Versenyzői nagyságát bizonyítja, nhogy em törte meg a bukás, mert utána a négyessel nagyszerűen lapátolt. Edzőként nyolc év alatt tizenhét utánpótlás-aranyérmet szerzett. Lánya, Tamara, ifjúsági világbajnok.