Lance Armstrong fél, hogy megtámadják

2008.11.19. 14:52 Módosítva: 2015.05.21. 03:04
Az országúti kerékpározás egyik legnagyobb alakja szerint veszélyben lehet a testi épsége, ha úgy dönt, hogy elindul a 2009-es Tour de France-on. A visszatéréséhez kellett, hogy még mindig erősnek érezze magát, különben csak vicc lett volna az egész.

Lance Armstrong továbbra sem tudja, hogy rajthoz áll-e a jövő évi francia körversenyen, de legalább olyan motiváltnak érzi magát, mint 1999-ben, amikor visszatért a betegsége után. Alig két hónappal első igazi megméretése előtt többek közt erről is beszélt a The Guardiannek adott interjújában.

Mint ahogy korábban már többször is elmondta, a versenyzés kihívásán túl a rák elleni küzdelem is fontos szerepet játszott abban, hogy a visszatérés mellett döntött. De elismerte, kellett hozzá, hogy még mindig erősnek érezze magát, különben csak vicc lett volna az egész.

Saját bevallása szerint augusztusban, egy Leadville-ben rendezett mountainbike-versenyen elért második helyével bizonyította be önmagának, hogy még 37 évesen is nagyot alkothat az országúton. Még akkor is, ha egyelőre fogalma sincs róla, mire lehet képes, mint ahogy abban sem biztos, hogy mennyi időre tér vissza.

Először indul a Girón

Armstrong mind a hét Tour-győzelme évében a szezonját a francia körversenyre alapozva építette fel, amibe nem fért bele, hogy a Tour előtt alig öt héttel megrendezett Giro d'Itálián elinduljon. Az interjúból kiderül, hogy ennek a felkészülési okok mellett az akkori szponzorának is szerepe volt. "Amerikai támogató volt, akiknek csak is a Tour de France számított". Jövőre viszont ott lesz a verseny 100 éves évfordulóján, és ha nem indul a Touron, akkor biztosan az összetett győzelemért fog harcba szállni. Ausztráliában kezdi majd az évet januárban, utána a Kaliforniai körverseny, majd március végén egy nemzetközi kritérium verseny következik.De a Giro előtt még egy sávjci körversenyen is indul, júliusban pedig jöhetne a Tour.

„Tetszik a helyzet. Megértem, hogy van, aki nem ért egyet a döntésemmel, de jogom volt a visszatérés mellett dönteni” – mondta annak kapcsán, hogy vannak, akik kifejezetten rossz szemmel nézik, hogy újra versenyezni fog. Mivel Armstrong még a nagy tisztogatás előtt visszavonult, ráadásul akkori riválisainak többsége azóta lebukott dopping használatáért, sokan nem látják szívesen a megtisztult mezőnyben. Pedig messze nem Armstrong lesz az egyetlen nagy visszatérője a 2009-es évadnak.

Az amerikait a pályafutása alatt sokan és sokféleképpen illették doppingolás vádjával. Kezdve az 1999-es állítólagos pozitív mintáitól Michelle Ferrarin át egy Betsy Andreau nevű nőig, aki azt állította, Armstorng a kemoterápiás kezelése előtt bevallotta az orvosának, hogy szedett tiltott szereket. Ezekkel az ügyekkel kapcsolatban Armstrong többnyire kitérő válaszokat adott, és megjegyezte, hogy nála többször egyetlen versenyzőt sem teszteltek. A jövőről pedig úgy fogalmazott, kész bármikor bármilyen ellenőrzésnek alávetni magát.

Erre szüksége is lesz, hiszen a Tour szerevezői siettek megjegyezni, egy Lance Arsmtrongra is ugyanazok a szabályok érvényesek. Hogy mikorra fogja eldönteni, hogy indul-e, azt még nem tudni, de elárulta: tart attól, hogy esetleg fizikailag bántalmazhatják őt a szurkolók. „Sok az érzelem és az indulat Franciaországban. És ott volt Eddy Merckx, aki hat Tour de France-ot nyerhetett volna, ha nem támadják meg menet közben.”

lance

Az biztos, hogy Merckx esete nem volt egyedi a Tour történetében, hiszen lehetetlen az utak mentén szurkoló emberek százezreit felügyelet alatt tartani. Egy-egy hegyi szakaszon sokszor úgy kell a motrosoknak utat vágni a versenyzők előtt, hogy a hatalmas tömegben tovább tudjanak haladni. Senki nem tudja garantálni a kerekesek testi épségét, de ez hozzátartozik az országúti kerékpárhoz. Arsmtrong sose örvendett nagy népszerűségnek Franciországban – leginkább azért, mert mindig nyert –, de fizikailag nem érte bántódás.

"Van bennem némi feszültség és szorongás a korom miatt, hiszen ne feledjük, én vagyok a modern kerékpározás történetének legidősebb Tour-győztese, és az utolsó győzelmem négy évvel ezelőtt volt" – jegyezte meg, hozzátéve, már most remekül érzi magát, és közel van a versenysúlyához is. Csapatával decemberben edzőtáborozni megy Tenerifére, majd Kaliforniába, és ez lesz az első alkalom, hogy csapattársként találkozik Alberto Contadorral. De mint fogalmazott, tudja, hogy nem lesz gond kettőjük között, és ismét kimondta: kész arra, hogy akár a segítő szerepét is felvegye az Astanában.

„Sok pénzem van, és sok nagyszerű dolgot kaptam az élettől. Az alapítványomért akarom csinálni. Azért a nyolcmillió emberért, akik ebben az évben meghalnak rákban” – összegzett a hétszeres Tour-győztes.