Gémesi lemondott a kapitányválasztás után

2008.11.28. 17:48 Módosítva: 2015.05.21. 02:53
A kerekes székes Szekeres Pál komoly szakmai feladatot kapott, a tőrözők szövetségi kapitánya lehet. A kardozó Nébald György megtarthatta tisztségét, csakúgy, mint Kulcsár Győző a párbajtőrözőknél. Gémesi György elnök távozott a tisztújítás után.

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) péntek délután elnökségi ülést tartott, amelyiken megválasztotta a következő négy évben kik irányíthatják a szakágakat.

A kardot viheti tovább Nébald György, jóllehet a kardvívás történelmi mélypontra süllyedt Pekingben, hiszen pontot sem szerzett.

Nébaldot 8-3 arányban támogatták Kovács Tamással szemben, aki a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatói posztját cserélte volna fel ezért az állásért. Kovács volt az utolsó olimpiai aranyérmes válogatott kapitánya, de nem rendelkezik megfelelő papírokkal. Az egyéniben olimpiai bajnok Pézsa Tibor, aki ingyen is vállalta volna, szavazatot sem kapott.

Párbajtőrben Kulcsár Győző tarthatta meg posztját, aki a Nemzet Sportolója, de még mindig aktív, edzéseket is tart. Kulcsárra mindössze egyetlen ellenszavazat érkezett, kilencen támogatták. A 68 éves szakembert tanítványa, Kovács Iván megtámadta a sportnapilapban az olimpia után, bírálta a felkészítést. (A csapat az ötödik helyen végzett, igaz a világranglista vezetőjeként utazott ki Kínába.) Kulcsár válaszában megígérte, kiköszörüli a csorbát, ha lehetőséget kap rá.

A tőrözőknél Bernát Zoltán állásába került a pekingi botrány, amiért nem tudta kezelni a honosított Ujlaky Virginie-t, aki nemcsak bomlasztotta a csapategységet, sportszerűtlen viselkedése miatt a válogatottat kis híján kizárták.

Bernát helyére Szekeres Pál került, aki az egyetlen a világon, aki olimpiai és paralimpiai éremmel is büszkélkedhet. Szekeres államtitkár-helyettes is volt, most visszatért a víváshoz, edzői diplomával régóta rendelkezik.

Gémesi nem volt elégedett a választással, az Index úgy tudja, hogy ő Kovácsot és Bernátot favorizálta, de mivel jelöltjei nem futottak be, ezért a heves vita után kis sértődöttséggel lemondott. Elmondta, nem tervezte előre lemondását, de adott esetben erre is készült.