Tíz évet is kaphatnak a drogdíler focisták

2008.12.01. 13:47
A hajdú-bihari rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek annak a drogügynek az aktáit, amelynek vádlottja többek között két volt NB I.-es futballista: Lipcsei Roland és Máté Gábor.

A közel másfél évig tartó nyomozás során 12 személyt vont eljárás alá a hajdú-bihari rendőrség, jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt; közülük ketten jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak - közölte Vezendi Jánosné rendőr őrnagy az MTI-vel.

Lipcsei Roland

A hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője az előzményekről elmondta: Balmazújvárosban 2007. június 22-én éjszaka közúti ellenőrzés során egy 21 és 27 éves helyi fiatalember autójában 1 kilogramm speedport találtak a rendőrök. A kábítószer a gépkocsi utasterében volt elhelyezve.

A nyomozás során további kábítószer bűncselekménnyel gyanúsítható személyek kerültek a rendőrség látókörébe, elfogásukra múlt év októberében akciót szerveztek. Az összehangolt akció Siófokon, Budapesten, Nyíregyházán és Debrecenben zajlott, ahol négy férfit fogtak el és állítottak elő a rendőrök.

Máté Gábor

Köztük volt az a két NB I.-es labdarugó, a Siófokra az MTK-ból kölcsön adott Lipcsei Roland és a nyíregyházi Máté Gábor, akiket előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Egyikük 2008 márciusáig, a másik 2008 szeptemberéig volt előzetes letartóztatásban. A továbbiakban szabadlábon védekezhettek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya az eljárást befejezte, az ügy iratait, vádemelési javaslattal megküldte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek. A főkapitányság szóvivője az Indexnek elmondta, az ügyészségnek 30 napja van a vádemelésre, mely a megalapozott gyanú miatt valószínűsíthető, ezután jön majd a bírósági szakasz.

A két futballistát ugyanazzal vádolják, a bíróság feladata eldönteni, hányadrendű vádlottak lesznek. A jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

A kábítószer csekély és jelentős mennyiségének fogalma

A Btk. szerint a kábítószer csekély mennyíségű, ha
a) annak bázis formában megadott tiszta hatóanyag-tartalma LSD esetén 0,001 gramm, heroin esetén 0,6 gramm, amfetamin metamfetamin esetén 0,5 gramm, MDA, MDMA, N-etil-MDA (MDE), MBDB, 1-PEA és N-metil-1-PEA esetén 1 gramm, metadon esetén 1 gramm, morfin esetén 0,9 gramm, kokain esetén 2 gramm, ketamin esetén 1 gramm, kodein esetén 1 gramm, dihidrokodein esetén 0,8 gramm, petidin esetén 1 gramm mennyiséget nem haladja meg,
b) tetrahidro-kannabinol (THC) esetén a tiszta hatóanyag-tartalom az 1 gramm mennyiséget nem haladja meg.3)
A kábítószer jelentős mennyiségű, ha az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának hússzoros mértékét meghaladja.