Szabina
-2 °C
15 °C

Schmitt Pál kihívó nélkül marad MOB-elnök

2008.12.05. 14:50
Az eredeti tervekhez képest két hónappal korábban, január elején tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság. Schmitt Pálnak eddig nem akadt kihívója, két évvel ezelőtti nagy ellenfele, Gyárfás Tamás maradna csak alelnök. Kamuti Jenő is alelnök lehet, mert a főtitkári poszt megszűnik.

Január 10-én tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, amelynek elnökeként valószínűleg újra bizalmat kap Schmitt Pál. Az alelnöki és főtitkári posztokon viszont változások várhatók. A pályázatokat december 31-én éjfélig lehet postázni. A hatodik ciklusára készülő Schmittnek egyelőre nincs ellenfele. Korábban azt gondolta, nem indul, döntését azonban még az olimpia előtt megváltoztatta, ebben közrejátszott, hogy a tagság összetétele számára kedvezően változott meg.

Az alelnöki posztra ismét pályázik Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, ugyanakkor Gémesi György, aki lemondott vívóelnökként, nem. Nem jelölteti magát az öttusaszövetség tisztújító közgyűlésén Császári Attila sem, így várhatóan helyére is új alelnököt választ a MOB közgyűlése. Erre a posztra kandidálhat Kamuti Jenő, aki főtitkárként távozik.

"Elfogadtam az elnök úr javaslatát, hogy megszűnjön a MOB-ban az a kettősség, miszerint egy technikai igazgató és egy főtitkár is tevékenykedik - mondta az MTI-nek Kamuti. - Az adminisztrációt és az iroda vezetését eddig is Molnár Zoltán látta el, most a két posztot összevonják. Az elnök úr megígérte, minden segítséget megad a Nemzetközi Fair Play Bizottság munkájához, amelynek elnöke vagyok. Ennek révén automatikusan tagja leszek az elnökségnek, mint a másik nemzetközi tisztségviselő, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke."

Kamuti, aki 1989 óta mindig választott tagja volt az elnökségnek, hozzátette, fontolgatja, hogy pályázik alelnöknek, mivel úgy érzi, kapcsolatrendszerével hatékonyan tudna segíteni, különösen, mint orvos a sportegészségügy helyzetén.

A MOB közgyűlése októberi közgyűlésén döntött úgy, hogy a jövőben a főtitkárt nem a tagság, hanem a vezetőség választja meg az elnök javaslata alapján. Január 10-én az elnök, a négy alelnök és a 11 elnökségi tag mellett a felügyelő bizottság elnökének és tagjainak megválasztása is napirendre kerül.

Gyárfás nagyon nyomult két éve

Schmitt leváltására eddig a legkomolyabb kísérletet Gyárfás Tamás tette, aki nemcsak kihívta 2006-ban, hanem a baloldali politikusokat is mozgósította a cél elérése érdekében. Végül pár szavat hiányzott a leváltáshoz, 69-en szavaztak Schmitt mellett, ugyanennyien ellene, hárman tartózkodtak. Azóta fel sem merült a kétszeres olimpiai bajnok leváltása, hiszen az önkormányzati választások után kényelmes többségbe került, mert a jobboldal 2006 szeptemberében fontos pozíciókat szerzett. A MOB-ban polgármesterek tagok lehetnek, és megyei közgyűlések delegálhatnak. Schmitt azóta már nem a Fidesz alelnöke, de a párt frakcióvezetője a brüsszeli Európai Parlamentben.