Storcz Botond a próbaidős kajakkapitány

2008.12.10. 17:36 Módosítva: 2008.12.10. 17:51
Négyen pályáztak a kajak-kenusok kapitányi posztjára, a szövetség elnöksége több órás vita után Storcz Botondnak adta meg a lehetőséget, hogy a legsikeresebb sportágat vezesse. Angyal Zoltán szerződése tavasszal jár le, az ő helyét veszi át a háromszoros olimpiai bajnok kajakos. Storcz egy szavazattal nyert.

A pénteki határidőig négyen - Bakó Zoltán, Storcz Botond, Makrai Csaba, Szabó Attila - adták be pályázatukat a kajak-kenusok jövőre megüresedő szövetségi kapitányi posztjára, közülük választotta Storczot a szervezet. Angyal Zoltán csak április végéig vezeti a sportágat.

Névjegy:

Születési hely, idő: Budapest, 1975. január 30.
Testvérei: Balázs (1973), Ákos (1976)
Felesége: Storcz-Giczy Katalin
Gyermekei: Dorka (2001), Katica (2007)
Iskolai végzettség:
Magyar Testnevelési Egyetem (kajak-kenu szakedző)
Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (vezetési-szervezési szakértő)
Magasság: 182 cm
Testsúly: 92 kg
Becenév: Boti, Dudi

A legnagyobb favorit talán Bakó Zoltán volt, mert a legsikeresebb edzői pályafutást ő mutathatta fel. Norvégiában nemcsak megteremtette a sportágat, hanem Knut Hollmann-nal páratlan sikereket ért el, hiszen három olimpiai bajnoki aranyérmet nyert.

Bakó ténylegesen év elején állt itthon munkába, Vereckei Ákos edzéseinek irányítását vette át. Legfeljebb amiatt ódzkodhattak tőle a jelöltek, mert Bakó üzletember is, és többen arra gondolhattak, szerepvállalása energiát vehet el szakmai tevékenységétől.

Az egyik elnökségi tag azt szerette volna, ha pillanatnyilag nem születik döntés - ezt a vita előtt el is mondta -, illetve csak arról döntenek, kik nem lehetnek.

A létszámot Csonka Gábor elképzelése szerint megfelezték volna, és a két legesélyesebbet kikérdezik. Az elnökség meggyőzte őt, hogy határozni kell, mert a versenynaptárt mihamarabb el kell készíteni, és ebben kulcsfontosságú, mit gondol a kapitány.

storcz botond

A két legjobb pályázatot beadó jelöltet meghallgatták az elnökségi tagok, és kellemetlen kérdéseket is kaptak, legalább félórán át válaszolgattak. A konfliktuskezelés szinte valamennyi felvetésben előjött, hiszen az olimpia előtti időszakban leginkább ez okozott gondot. Különösen a női szakágat irányító Fábiánné Rozsnyói Katalin viszonya mérgesedett el a kapitánnyal, Angyal Zoltánnal.

A titkos szavazás végén egy szavazattal, 6-5-re Storcz Botond nyert, aki már pályázatában úgy fogalmazott, mindent a sportágnak köszönhet, ezért szeretne visszaadni is. Megválasztása után meghatottan arra tért ki, mekkora megtiszteltetés irányítani egykori társait, és egyáltalán nem gondolta, hogy nyerhet.

Többen amiatt féltették Storczot, mert visszavonulása idején nem ápolt igazán jó kapcsolatot társaival. A szövetség egy év után felülvizsgálhatja a négyéves szerződést, amennyiben úgy gondolja, nem a megfelelő irányba mennek a dolgok.

Storcz megbízatásával a szövetség spórolt is, hiszen nem túlzó javadalmazást kért, körülbelül 200 ezer forinttal kevesebbet igényelt, mint az előző kapitány.

Storcz Bakó irányítása mellett idén visszatért, de nem tudta kivívni a pekingi olimpiai részvételt a négyes tagjaként. 1996-ban sem jutott ki Atlantába, mert a válogató előtt szalmonellás eperlevest evett, ami kiütötte.

Első nagy sikerét a kanadai Dartsmouth-ban érte el, most kapitányként mehet vissza a városba.

Aranyak vonzásában:

Olimpia, 3 aranyérem:
2000 (Sydney), K-4 1000 m, K-2 500 m
2004 (Athén)K-4 1000 m

Világbajnokság, 4 aranyérem
1997 (Dartmouth) K1-500 m, K-1 1000 m, K-4 500 m
1999 (Milánó) K-4 1000 m

Európa-bajnokság, 4 aranyérem

1997 (Plovdiv) K-1 500 m, K-1 1000 m, K-4 500 m
2004 (Poznan) K-4 1000 m
Tizenhétszeres magyar bajnok