Kolonics természetes halált halt

2008.12.17. 08:55 Módosítva: 2008.12.17. 14:46
Az orvosszakértői vélemények szerint a kétszeres olimpiai bajnok kenus szívtágulattal járó szívizombetegség, a bal szívfél heveny elégtelensége miatt halt meg júliusban.

Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség, a bal szívfél heveny elégtelensége miatt következett be - tudta meg a Népszabadság hivatalos forrásból. Kolonics július 15-én, edzés közben hunyt el.

Az ötödik olimpiájára készülő 36 éves klasszis versenyző egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. Páros társa, Kozmann György és trénere, Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkező mentők sem.

Az ügy részleteiről Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány tájékoztatta Baráth Etelét, a hazai kajak-kenu szövetség elnökét, s az orvosszakértői jelentés kapcsán a BRFK - várhatóan szerdán - közleményt bocsát ki.

Az újság úgy tudja, hogy a jelentés elkészültét öt vizsgálat előzte meg; közte volt az, amelyet a bécsi doppinglaboratóriumban végeztek. Az ilyesfajta eljárás - miután élsportolóról van szó - kötelező.

Az eredmény negatív lett, ennek nyomán kizárhatók azok a híresztelések is, amelyek szerint a legendás kenus halálához valamilyen tiltott szer vezetett volna. A Kolonics testén talált tapaszok nem játszottak szerepet a tragédia bekövetkeztében.

Az analízis azért tartott öt hónapig, mert a rendőrfőkapitányság illetékesei, illetőleg a bevont orvosszakértők a lehető legpontosabban és legrészletesebben igyekeztek vizsgálódni az ügyben.

Dr. Matos Lajos szívgyógyász úgy véli, a Kolonics György halálának okait közlő szűkszavú rendőrségi jelentésből egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy a tragédia elkerülhető lett volna vagy sem.

"Ezek alapján nehéz véleményt mondani, a részletes elemzést pedig nem ismerem.A szívizombetegség különböző eredetű lehet, okozhatja például vírus is. A különböző elváltozások közül van olyan, amelyet ki lehet mutatni, ultrahangos vagy komputertomográfos vizsgálattal, és akad olyan is, amit nem" - mondta Matos.

"Kedden késő este tájékoztatott Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, hogy elkészült a hosszú, rendkívül részletes orvosszakértői jelentés, amelynek ez a lényege. Ezek között volt a bécsi doppinglaboratóriumban elvégzett is, amely negatív eredményt hozott. Bár közülünk senki nem kételkedett ebben, azért mégis megnyugvást jelent számunkra, hiszen Kolonics Gyuri tiszta életű sportember volt. Ezzel az ügy lezárult. A vizsgálat azért tartott ilyen sokáig, mert a rendőrség illetékesei nagyon alaposan és körültekintően jártak el, mindent kontrolláltak" - mondta az MKKSZ vezetője, hozzátéve, hogy tudomása szerint a BRFK szerdán vagy csütörtökön hozza nyilvánosságra az anyagot.

A BRFK közleménye

"A haláleset kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási hatósági eljárást indított az olimpikon halálát előidéző okok megállapítása érdekében. Az eljárás során beszerzett igazságügyi-orvosszakértői vélemények, a boncolás eredménye, illetve a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) bécsi akkreditált laboratóriumának vizsgálata során megállapítást nyert, hogy néhai Kolonics György halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be. A vizsgálat megállapította továbbá, hogy a sportoló halálának bekövetkeztében gyógyszerhatóanyag, kábítószer vagy egyéb toxikus ágens (doppingszer) nem hatott közre"