Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Budapest komolyan gondolja a 2020-as olimpiát

2008.12.18. 10:09 Módosítva: 2008.12.19. 13:20
A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt arról, hogy valóban pályázzunk-e a tizenkét év múlva esedékes játékokra. A pártok támogatják a lépést, a MOB elnöke szerint a pályázat jó előkészítése lenne 2024-es vagy 2028-as kandidálásnak.

A Népszabadság információi szerint a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt a pályázat-előkészítő bizottság kezdeményezéséről. Az esetleges igen még nem a pályázatnak, csupán a tervezés megkezdésének szólna.

"2009. évi (...) törvény a 2020. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezésére vonatkozó pályázatról" - ez annak a tervezetnek a címe, amelyről a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie.

A Demszky Gábor főpolgármester által jegyzett tervezet értelmében a városatyák jogszabályt kezdeményeznének, amelynek révén később érdemi döntés születhet arról, pályázzon-e Budapest a 2020-as játékok megrendezésére. A lap szerint a Fővárosi Közgyűlésben képviselt összes párt, valamint Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is támogatja a kezdeményezést.

A MOB elnöke hozzátette: a gazdasági helyzet és a Peking utáni új követelmények nem kedveznek a nagyszabású terveknek, ám ha komoly a főváros szándéka, és megindulnak a szükséges fejlesztések, épülnek új sportlétesítmények, akkor a kezdeményezés támogatandó.

Schmitt szerint 2016-ban nem Európában lesz az olimpia, 2020-ban pedig olyan városokkal kellene versengeni, mint Párizs, Madrid, Berlin, Róma vagy Stockholm. Ha pályázatunk esetleg el is bukik, jól alátámasztott fejlesztésekkel növelhetné esélyeinket 2024-re vagy 2028-ra.

A szakértők a "Dunai szigetek olimpiája" címet adták javaslatuknak, amely három térségben helyezné el a játékok színhelyeit. Délen a Csepel-sziget csúcsánál, a Ráckevei-Duna-ág mentén, kiegészülve a Kopaszi-gát térségével és a hárosi Duna-parttal lennének események. Csepel lenne az olimpia központja, itt magasodna a fő stadion, az olimpiai falu, a médiaközpont, az úszócentrum és számos sportági versenycsarnok.

Északon a Duna szigeteire (Népsziget: kisebb sportcsarnokok, Óbudai-sziget: néhány szabadtéri sportág, Margitsziget: öttusa) és a volt gázgyár területére építve, keleten a Hungária gyűrűre felfűzött helyszínek (Városliget: triatlon, Laposdűlő: gyeplabda, Népliget: kerékpár), továbbá az FTC-stadion és a Puskás Ferenc Stadion láncolatával számolva alakulnának ki a játékok helyszínei.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek