Profi darts-vb-n dobál a jászladányi anyagbeszerző

2008.12.22. 20:17 Módosítva: 2008.12.23. 11:04
Bezzeg Nándor az első magyar a sportág koedukált topversenyén. December 23-án éjszaka a verhető holland Vincent van der Voorttal játssza a selejtezőkör utolsó meccsét.

A 14-szeres magyar dartsbajnok Bezzeg Nándor nyerte október végén a kelet-európai versenyzőknek rendezett prágai selejtezőt. A torna fődíja egy első körös hely volt a világbajnokság főtábláján, így Bezzeg indulhat a profik decemberi PDC-világbajnokságán (Professional Darts Corporation) Londonban. A versenyt a londoni Alexandra Palace-ban rendezik, hagyományosan december végén, úgy, hogy a karácsony is beleessen, idén december 19. és 2009. január 4. között.

Fotó: Nagy Attila

A december 9-ei sorsolás szerint Bezzeg az első fordulóban a novemberi PDC-világranglistán 19., jobb kezes holland Vincent van der Voorttal játssza az első selejtezőkör utolsó meccsét, december 23-án, kedden 23.15-kor. Bezzeg hétfőn hajnalban indult, szerdán hazautazik. Karácsonykor nem dobnak, ha továbbjut, december 29-én lesz a következő meccse.

A magyar dartsos az Indexnek elmondta, a holland verhetőnek tűnik. Még nem játszottak egymásal, de ismeri van der Voortot, sokszor látta játék közben, hiszen éveken át egy ligában (WDF, World Darts Federation) voltak. A továbbjutási esélyeket 50-50 százalékra adja, de "úgyis a pillanat dönti el", melyikük nyer.

Továbbjutás esetén a világranglistán 18. angol Colin Osborne jöhet, Bezzeg szerint ő is verhető. Ha ez a meccs is meglenne, a 16 között a papírforma szerint a világ egyik legjobb játékosa, James Wade lenne az ellenfele. Tavaly a kanadai John Part volt a világbajnok, idén is "mindenki ott lesz, aki számít". A győztes 125 ezer fontot (37,5 millió forint) nyer.

Bezzeg szerint most a vébé egyértelmű esélyese a sportág emblematikus alakja, az idén bombaformában versenyző 11-szeres világbajnok Phil "The Power" Taylor: "Ha nem ő nyer, akkor az, aki legyőzi."

A verseny (és a profiliga) koedukált, Oroszországot például nő képviseli. Rajta kívül Kelet-Európából két versenyző lesz, a másik egy Ausztriában élő és a kvalifikációt is ott szerző szerb.

A PDC-világbajnokság a sportág topversenye. Bezzeg különengedéllyel indul, mivel a másik jelentős világszövetség, a WDF (World Darts Federation) tagja.

dartsbajnok1

Bezzeg biztatónak mondta a formáját, 27 és 32 közötti nyílátlagot tud, szektorváltó gyakorlatokkal, versenyszimulációkkal, folyamatos technikai finomítással készül. Egyedül edz, a barátai segítenek neki. Videókat elemez saját magáról, a dartsban a legfontosabb a test mozdulatlansága, és hogy a dobó mozdulat végén a kar nyújtva legyen. Ritka, de a dartsban is előfordul a sérülés, ha a dobó túlerőlteti a karját, ilyen vállfájása Bezzegnek is volt már.

A dartsosokat komoly doppingellenőrzésnek vetik alá, egyesek szívlassítókat, enyhe drogokat használnak. A koncentráció segítésére magnéziumot szednek, ez engedélyezett. A vébén verseny közben nem fogyaszthatnak saját italt, a rendezők tiszta vizet adnak, csak azt ihatják.

A ruházat is kötött, sötét, hosszú nadrágot, sportmezt, nem sportjellegű cípőt kell viselniük. Mindenki saját zenéjére vonul be, Bezzegnél ez a Korál együttes Ne állj meg soha című száma. A zenekar örült annak, hogy őket választotta, általában elmondható, hogy mindenki segíteni próbált; a magyar részvétel miatt a verseny hatványozott publicitást kapott. A 37 éves Bezzeg Jászladányban él, anyagbeszerzőként dolgozik, a munkahelyén mindenben támogatják, erre a versenyre is szó nélkül elengedték.

A verseny alatt háromcsillagos hotelekben laknak. Magánfoglalás, de a PDC két fordulóra vendégül látja a versenyzőket, fizeti az utazásukat, a szállást és az ellátást. A harmadik körtől a verseny önellátó, aki idáig eljut, annyi pénzt nyer, hogy ekkora költség nem okoz gondot neki. A magyar dartsos azzal, hogy bejutott, már keresett 5000 fontot (1,5 millió forint).

dartsbajnok3

A világbajnokságot steel szakágban rendezik, az angolszász országokban, Hollandiában, Észak-Európában, tehát a sportág nagyhatalmainál ez a népszerűbb, Magyarországon nem. Bezzeg állítja, a darts már nem kocsmasport, szerinte idehaza a softtal ismerkedtünk meg, azért ismertebb az a szakág.

Ő 1997-ben steellel kezdett, ott is maradt, hiszen "aki steellel kezd, nem lesz softos. A darts tiszta sport, nem lehet csalni, ketten vagyunk: az ellenfél és én". A steel elitebb, a nemzetközi szövetség is így kezeli, a soft közelebb áll a szórakozáshoz, mint a sporthoz.

A steelben az a találat, amit a játékos maga húz ki a táblából, ha a nyíl kiesik, a dobás érvénytelen. A softban nem így van, volt, hogy Európa-bajnoki cím dőlt el így: 2001-ben a cseh női páros úgy nyert, hogy egy dobásuknál a semleges szektorba szúródó nyíl kifordult, és megütötte a jó szektort.

Steel és soft

A darts két szakága a soft és a steel. A softnál műanyag hegyű nyilakkal dobnak gépi, automata táblára, amely nyilvántartja a találatok számát és értékét is, ilyen gépekkel találkozhatunk a játéktermekben és a sörözőkben is. Ez a szakág az elterjedtebb, mert jó szabadidős tevékenység, a magyarok is ebben eredményesebbek. A nemzetközi mezőny steelben erősebb, a sportágat kitaláló angolok inkább ezt játsszák. A steel a darts hagyományos szakága, ennél a versenyformánál a dartsosok fémhegyű nyilakkal céloznak a növényi rostokból préselt táblára.