KEK-győzelem, négyes döntős klubsikerek

2008.12.25. 15:43 Módosítva: 2015.05.21. 02:31
Az MKB Veszprém KEK-győzelme és európai Szuperkupa-ezüstje mellett több magyar klub is kiválóan szerepelt a kézilabda nemzetközi kupákban, férfi és női vízilabdázóink elődöntőig jutottak a legrangosabb sorozatban, az Eger a LEN-kupa fináléjáig menetelt, és a győri ETO számára is az utolsó előtti akadály jelentette a végállomást a női kézilabda BL-ben. Soha rosszabb évet, mint 2008.

2008-ban több magyar klubcsapat is közel került ahhoz, hogy európai klubtrófeát nyerjen, mely végül az MKB Veszprémnek sikerült.

A KEK-győztes férfi kézilabdások mellett a nőknél is megvolt az esély, de a győriek elvéreztek az elődöntőben, ahogy a Vasas férfi és az OSC női pólócsapata is, női kosárlabdázóinknak viszont sajnos idén nem sikerült a bravúr.

D  YT20081108001

Az MKB Veszprém bajnoki másodikként nehéz csoportba került a Bajnokok Ligájában, amelyből nem is sikerült továbbjutnia Mocsai Lajos csapatának, így a KEK-ben folytathatták.

A veszprémiek a mesteredző keze alatt tavaszra nagyon szépen összeértek, és végül veretlenül nyerték meg a második számú európai klubkupát. Az MKB a döntőig vezető úton minden ellenfelét lesöpörte, és a döntőben sem adott esélyt a sokak által favoritnak tartott német sztárcsapatnak, a Rhein-Neckar Löwennek.

Az MKB Veszprém újta a KEK-győzelemig

1/8: Steaua Bukarest 31-23, 34-26
1/4: Kolding 31-29, 31-27
1/2: Schaffhausen 28-28, 30-24
Döntő: Rhein-Neckar Löwen 37-32, 28-28

A Veszprém apró, de egész Európa által retteget csarnokától magabiztos győzelemmel búcsúzott, és a döntő visszavágóját is végig kézben tartotta, az utolsó percekben csak az volt a kérdés, hogy megőrzi-e veretlenségét. Végül ez is sikerült, 1992 után másodszor is megnyerte a sorozatot az MKB Veszprém - mely 93-ban és 97-ben szintén döntős volt, 2002-ben pedig a BL-ben verekedte magát a fináléig –, ezzel jogot szerzett az európai Szuperkupa-szereplésre is.

Az esemény, melyet idén Bajnokok Trófeája néven a vadonatúj Veszprém Arénában rendeztek, szintén majdnem fényes sikert hozott. A csarnokot órák alatt belakó 5000 szurkoló legnagyobb örömére az MKB az elődöntőben lesöpörte az EHF-Kupa-győztes Nordhornt, majd a döntőben a hajráig vezetni tudott a világ legjobb csapata, a spanyol Ciudad Real ellen.

A kupa végül a spanyol sztárcsapaté lett, de a Veszprém európai menetelésével 2008 legsikeresebb magyar klubcsapata lett.

Női kézilabdásainknál is megvolt az esély egy hasonló, sőt, még rangosabb kupában elért sikerre, hiszen a Győri Audi-ETO KC a Bajnokok Ligájában számított esélyesnek. Görbiczék veretlenül nyerték az első csoportkört, majd a második körben is csoportjuk élén végeztek, így esélyesként várhatták az orosz Zvezda Zvenyigorod elleni elődöntőt.

Oroszországban nem léphetett pályára a világklasszis irányító, ennek ellenére az ETO Bradeanu óriási játékával (11 gólt szerzett a román átlövő) két góllal győzni tudott.

A Győri AUDI-ETO KC szereplése a BL-ben

1. csoporkör:
Slagelse 24-17, 24-20, HC Podravka 34-29, 40-33, Union-Ribarroja 31-28, 32-24

2. csoporkör:
Lada Togliatti 28-22, 33-34, Oltchim-Valcea 30-27, 27-32, Nürnberg 30-25, 36-25

Elődöntő:
Zvezda Zvenyigorod 25-23, 21-27

A visszavágót azonban sikerült nagyon elrontaniuk a győrieknek. Az összedrótozott Görbicz társaival együtt gyenge napot fogott ki, az oroszok már a szünetben négy góllal vezettek, és végül hat góllal megnyerték az elődöntőt. A Zvenyigorod aztán a döntőben sem kegyelmezett a fináléig veretlenül eljutó Hypo Niederösterreichnek, és megérdemelten nyerte meg a sorozatot.

000T TRPar2311235

A vízilabda Euroligában a bajnoki címvédő Vasas (ahogy idén is) egy magyar csapattal is kénytelen volt megmérkőzni csoportjában, és mivel a kvartett tagja volt a horvát JUG Dubrovnik is, várható volt, hogy csak az egyik magyar gárda jut tovább. Ez így is lett, bár a Vasas mellett a Domino is legyőzte a horvátokat, a Honvéd elleni idegenbeli sikerével a bajnok jutott a negyeddöntőbe.

A Vasas szereplése az Euroligában

Csoporkör:
Honvéd Domino 8-8, 6-5, JUG Dubrovnik 7-8, 11-8, Ethnikosz Pireusz 10-8, 13-8

Negyeddöntő: Primorac Kotor 8-6
Elődöntő: JUG Dubrovnik 6-11
A 3. helyért: Mladost Zagreb 8-6

A Vasasra itt a montenegrói sztárcsapat, a Kotor várt, melyet remek játékkal idegenben legyőzött az odavágón a magyar csapat, így az is belefért, hogy a visszavágót a Komjádiban 7-6-ra kikapjanak. A Final Four (négyes finálé) elődöntőjében a Vasas újra a JUG-gal találkozott, és ezúttal nem volt szerencséje: a mérkőzés elejét nagyon elrontotta Földi László csapata, így hiába kapaszkodott vissza a meccsbe, fordítania nem sikerült. A harmadik helyet azért megszerezte a Vasas, a Mladost Zagrebet verték 8-6-ra.

A legrangosabb sorozat mellett a LEN-kupában is fantasztikus teljesítményt nyújtott egy magyar klubcsapat, az egészen a döntőig menetelő Brendon Eger, mely a rendkívül kellemetlen sorsolásnak köszönhetően egy másik magyar gárdával, a Szeged Betonnal is kénytelen volt megmérkőzni.

A negyeddöntőben az egriek 11-8-ra kikaptak Szegeden, de a visszavágón 5-1 arányban nyertek, és bejutottak az elődöntőbe, ahol a montenegrói Budvanszka Rivijera várt rájuk. Az Eger idegenben döntetlent érte el, majd hazai pályán 11-7-re győzött, és bejutott a döntőbe, ahol az orosz Sturm Csehovval találkozott.

A Brendon Eger szereplése a LEN-kupában

1/8: Leonardo Oradea 14-9, 12-14
1/4: Szeged Beton 8-11, 5-1
1/2: Budvanska Rivijera 9-9, 11-7
Döntő: Sturm Csehov 8-8, 7-12

A LEN-kupában oda-visszavágós rendszerben dől el a trófea sorsa, az első találkozóra Egerben került sor, a végig kiegyenlített mérkőzésen döntetlen született, a visszavágón pedig a Sapics által vezérelt oroszok 12-7 arányban nyertek, az egriek ezüstérme azonban így is fantasztikus teljesítmény.

A nőknél a Bajnokok Tornáján két csapat is érdekelt volt, az ELCO Dunaújváros a Sabadellben rendezett csoporkörből, a Domino Budapest pedig hazai rendezésű selejtezőből jutott a negyeddöntőbe, innen azonban már egyik magyar csapatnak sem sikerült a legjobb négy közé verekednie magát.

A Domino és a Dunaújváros a Bajnokok Kupájában

Csopormérkőzések:
ELCO Dunaújváros (Sabadell)
Vouliagmeni 12-11, Sabadell 12-9, Nice 17-5

Domino Budapest (Budapest)
Fluvial Portuense 22-4, Uralocska 12-10, ZVL Oestgeest 9-8

Negyeddöntők:
Vouliagmeni-Domino Budapest 9-9, 10-7
ZVL Oestgeest-ELCO Dunaújváros 9-11, 15-6

A Domino hiába ért el döntetlent a későbbi döntős görög Vouliagmeni ellen, hazai medencében 10-7-re veszített, a Dunaújváros pedig hazai siker (11-9) után nagyon kikapott a holland Oestgeest otthonában (15-6), így egyik magyar csapatnak sem sikerült bejutni a Final Fourba.

Érdekesség, hogy mindkét élcsapatunk olyan ellenféllel szemben esett ki, melyet a másik legyőzött a torna korábbi szakaszában.

Az OSC szereplése a LEN-kupában

Csoportmérkőzésesek (Budapest)
Sheffield 20-4, Novgorod 16-6, Zaanstreek 14-6

Negyeddöntő: Ortigia 3-4, 9-7

Elődöntő: Olympiakosz Pireusz 13-12
A 3. helyért: Plebiscito Padova 13-7

A női LEN-kupa már több sikert hozott magyar résztvevő, az OSC számára, a csoporkört könnyedén nyerte a magyar csapat, majd a negyeddöntőben hiába kapott ki hazai pályán az olasz Ortigiától (3-4), nagyot küzdve idegenben harcolta ki a Final Fourba jutást.

A döntő azonban az OSC-nek sem jött össze, a magyarokat a görög Olympiakosz Pireusz verte ki az elődöntőben, ám a Vasashoz hasonlóan az OSC is megszerezte a bronzot a Padova elleni sima győzelemmel (13-7)

A két magyar női kosárlabda-élcsapat, az MKB Euroleasing-Sopron, és a MIZO Pécs az utóbbi években többször eljutott az Euroliga legjobb négy csapata közé, a szurkolók azt várták, hogy ez idén sem lesz másként, és az egyik gárda eljut a Final Fourba.

2008-ban azonban ez egyiküknek sem sikerült, a Sopron a Bourges ellen maradt alul két meccsen, a pécsiek pedig hiába lettek másodikak a csoportjukban, a Brnóval nem bírtak (2-1).