Overdose a legismertebb magyar sportoló

2008.12.25. 22:18 Módosítva: 2008.12.25. 22:18
Az angol-ír szülőktől származó veretlen hároméves csődör jelenleg a legismertebb magyar sportoló. Szlovákiai magyar tulajdonosa tudatosan tartja Magyarországon, hogy Overdose a versenyeken magyarként indulhasson.

Az idei eredmények alapján Overdose, az eddigi 11 futamán veretlen hároméves mén a legismertebb magyar sportoló, a lónak Európa több országában rajongói klubja van.

Overdose 2007-ben öt versenyt nyert, 2008-ban hét versenyen indult. Hatot megnyert, mégis veretlen maradt, mivel a párizsi Prix L'Abbaye futamon teljes lendülettel végigfutotta a távot, több hosszal verte a mezőnyt, de érvénytelenítették a rajtot.

Tulajdonosa, Mikóczy Zoltán szerint Overdose-ra a szakmán belül már tavaly is felfigyeltek, a sajtó idén májusban, a németországi Lanson-kupa megnyerése után fedezte fel. Az augusztusi baden-badeni Goldene Peitsche megnyerése után "jött a gátszakadás, tévé, rádió, újságok foglalkoztak vele".

Overdose Párizsban is szinte biztosan nyert volna, de Mikóczyék a néhány órával későbbi megismételt futást nem vállalták, a fáradt lónak nem lett volna esélye. A verseny hivatalos végeredménye szerint Overdose veretlensége megmaradt, a futamon győztes Marchan d'Orral azonos időt állapítottak meg neki.

Mikóczy úgy látta, Overdose formája a szezon alatt folyamatosan javult, utolsó versenyén, novemberben Rómában volt a legjobb, nyolc-tíz hosszal leiskolázta a mezőnyt, amelyben a legjobb olasz sprinterek álltak rajthoz.

A ló az általánosan elfogadott, minden év decemberében kiadott hivatalos éves ranglistán 5. a sprinterek között, a háromévesek között - több derbigyőztest megelőzve - kilencedik.

Mikóczy a newmarketi lóárverésen vette 2006 novemberében, egyedül licitált a jelentéktelennek tűnő lóra, nyolcszázezer forintjába került.

Overdose angol csikó, szülei az angol Starborough és az ír Our Poppet, tulajdonosa szlovákiai magyar üzletember, ennek ellenére Overdose "magyar ember magyar lova".

Alagon van az istállója, Mikóczy tudatosan tartja Magyarországon, hogy Overdose a versenyeken magyar ló lehessen. A lovasszokások szerint ahol tréningben van, ottani a ló, Mikóczy szerint Overdose "példát mutat, iskolapéldája az internacionalizmusnak".

Mikóczy jövőre - a tavaszi formába hozás után - június 16-án Angliában, a Royal Ascot-versenyen indítja a lovat, utána július 10-én, a newmarketi July Cupon fut Overdose. A tulajdonos szerint nem kétséges, hogy eddigi eredményei alapján elfogadják a nevezését.