Lukács
1 °C
14 °C

Az olimpiára 35 úszóval tervez a kapitány

2008.12.30. 12:04
Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya szerint idén jó teljesítményt nyújtottak versenyzői. Már a 2009-es Eb-re, a 2010-es budapesti vb-re és a 2012-es olimpiára készül.

Kiss László szövetségi kapitány értékelése szerint jó esztendőt zárt 2008-ban a magyar úszósport. A szakember az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy még a decemberi, horvátországi rövidpályás Európa-bajnokság is az elégedettségre ad okot, hiszen folytatódott a fiatalok felzárkózása, és úgy sikerült három ezüst- és egy bronzérmet szerezni Fiuméban, hogy nem volt teljes értékű a válogatott.

Többek között Cseh László és Gyurta Dániel sem indult saját számaiban, Kiss ezért külön örül annak, hogy mások tették elfogadhatóvá az összteljesítményt az Eb-n.

Az augusztusi olimpiai szereplésről elmondta, a sportágak között a második legjobbak, a kajak-kenusok után, az úszók voltak. Ezen belül külön kiemelte Cseh pekingi három második helyét.

"Bizakodó vagyok, hiszen erős a sportág idehaza, és ha még tovább erősödik, akár 35 fős, igen komoly csapatot is képesek leszünk kiállítani a londoni olimpiára."

A kapitány elmondta, hogy a London előtti időszakhoz két kiemelkedő fontosságú, normálmedencés, tehát 50 méteres uszodában tartott esemény is hozzátartozik: a 2009-es római világbajnokság, majd a 2010-es, budapesti Európa-bajnokság.

Tervei szerint az olasz fővárosba kevesebb versenyzőt küldünk, a hazai Eb-n viszont megint nagy csapatot állíthatunk rajthoz, kihasználva azt a vendéglátót megillető lehetőséget, hogy számonként akár négy úszót is indíthatunk a selejtezőkben.

A kérdésre, hogy miért lesz jelentősen kisebb létszámú a jövő évi vb-csapat, a szövetségi kapitány elmondta: "A római részvételt minden számban igen komoly szintidőhöz kötöm, olyanhoz, hogy aki azt teljesíti, jó eséllyel pályázik majd a világbajnoki döntős részvételre is."

Ami az öltözékháborút illeti, Kiss szerint célszerű igazodni a trendhez, de nem mindegy, milyen versenyruhában. A teljes anarchiára jellemző, hogy például a horvátországi Európa-bajnokságon nem csupán rengeteg fajta úszódresszt használtak a versenyzők, hanem olykor a legkülönbözőbb márkák kerültek fel egyazon úszóra, amikor a hivatalos viselet alá két-három további mezt is magára öltött az illető.

A kapitány szerint minél hamarabb rendet kell tennie a világszövetségnek (FINA), hogy véget vessen a káosznak, eldöntse azt is, hogy például hány mezt hordhat egy-egy versenyző.