Keressük az év sportját

2008.12.31. 02:21
Az év sportolóját, kapitányát, játékvezetőjét, gyúróját és labdaszedőjét is megválasztják mostanában, de az év sportjának felemelése még nem jutott eszébe senkinek. Nekünk igen. Előszelektáltunk, öt sportágat választottunk ki, magyar szemmel, közülük kell kiválasztaniuk olvasóinknak 2008 legjobbját.

Melyik legyen az év sportja?

Kezdjük a labdarúgással. Egyrészt, mert úgyis az a legnépszerűbb, nemcsak Magyarországon, de a világ legtöbb pontján is. Arra természetesen nem volt esélyünk, hogy kijussunk a 2008. évi Európa-bajnokságra, a klubcsapatainkat sem lehetett észrevenni a nemzetközi kupákban, de két válogatottunk is összeszedte magát ebben a naptári évben. Az U19-esek a csehországi Európa-bajnokságon szereztek bronzérmet, a felnőttek pedig a vb-selejtezők eddigi négy fordulójában két győzelmet arattak, egyszer döntetlent játszottak, egyszer kikaptak. Ebből az következik, hogy a holland Erwin Koeman dirigálta csapat a 2. helyen áll selejtezőcsoportjában - Portugáliát és Svédországot is megelőzi -, és az első idény után még nem veszett el a reménye a továbbjutásra. Annak ellenére sem, hogy a cél és az elvárás nem is ez, hanem csupán a csapatépítés.

A kajak-kenu szerepeltetése a listánkon nem lehetett kérdéses. Igaz ugyan, hogy Kovács Katalinéktól több érmet és több aranyat reméltünk a pekingi olimpián, Vajda Attila kenus és a női kajakkettes aranya, valamint a Kozmann György-Kiss Tamás duó fantasztikus bronzérme mégiscsak megsüvegelendő teljesítmény.

Nem kevésbé az a magyar férfi vízilabda-válogatotté, amely Kemény Dénes kapitánykodása mellett egymás után harmadszor nyert a nyári játékokon, begyűjtve ezzel az olimpiai küldöttség harmadik magyar aranyérmét. Ha így folytatják, meg lehet Londonban a negyedik is. Nyilván nem véletlen, hogy az év kapitánya címet Kemény Dénes, az év csapatát megillető elismerést pedig maga a csapat kapta a magyar sportújságíróktól. Így tehát a vízilabdának is itt a helye.

Van még egy csapat, amelynek sikere nem kevésbé tekintendő történelminek. A magyar jégkorong-válogatott több mint 70 év után harcolta ki, hogy ismét a legjobbak közt, az A csoportban szerepelhessen. A 2009. tavaszi svájci torna iránt máris hatalmas az érdeklődés, legalábbis a szurkolók részéről, hiszen a szponzorok és a befektetők mindeddig a legkevésbé sem sietnek a sportágba fektetni ráérő pénzüket. Aligha kérdéses: éppen a jégkorong az, ami az elmúlt évtizedek alatt a legtöbbet fejlődött hazánkban, tíz év alatt jutottunk el a C csoportból az A-ba, hatalmas erőfeszítések árán.

Ötödikként a lósportot vettük be a sorba. Mindez természetesen a híres csodalónak, Overdose-nak köszönhető, akinek pályáját örömmel kezdtük népszerűsíteni, lelkesen adtunk hírt újabb és újabb sikereiről, és elégedetten nyugtázuk, mekkora sztár lett időközben. Úgy tudni, Kincsem óta nem futott ilyen tehetségesen magyar tulajdonú ló, Overdose zsenge korára tekintettel tehát bízvást várhatjuk, még csak ezután jön a java.

Önöknek pedig nincs más feladatuk, mint hogy eldöntsék, melyik sport is érdemli meg a legjobban, hogy a legjobbá avassuk 2008-ban.