Hatvan év felett is van élet az olimpián

2008.07.15. 07:39
Két hatvan feletti lovas is versenyez a pekingi olimpián: az ausztrál Laurie Lever élete vágya teljesült, a 67 éves japán Hokecu egyszer már ott volt a játékokon, 1964-ben. Jó néhány világklasszis gondolta úgy, felesleges negyven felett abbahagyni, az evezős Tomkins viszont még aranyesélyesnek számít.

Élete nagy álma teljesült a hatvanéves díjugrató Laurie Levernek, tartalékként tagja lehet az ausztrál olimpiai lovascsapatnak.

„A pekingi lesz az első, egyben az utolsó olimpiám, de nagyon büszke vagyok rá, hogy Ausztráliát képviselhetem. Hátborzongató érzés, nem is tudnám semmi máshoz hasonlítani” – mondta Lever, miután megtudta, bekerült a csapatba. Lever lesz az ausztrál küldöttség legidősebb résztvevője.

A négygyermekes Lever minden segítséget megkapott családjától, férjével együtt készült az elmúlt évben, többnyire Európában. A lovas férje amúgy az ausztrál lovas szaklap szakírója és szerkesztője.

„Nagyon szerencsés vagyok, a lovam nagyszerűen teljesített, nélküle nem is lett volna esélyem, hogy ezt a példátlan sikert elérjem” – mondta Lever, aki ötven éve kezdte pályafutását.

A lovasversenyeket Hongkongban rendezik, az ausztrál csapat nem esélytelen, hogy csapatban a dobogót is elérje, legjobbjuk, Edwina Alexander a két évvel ezelőtti világbajnokságon egyéniben a negyedik helyen végzett.

„Mivel a legjobb dolog már megtörtént az életemben, nem szeretnék az esélyekről, egy esetleges éremszerzésről beszélni, pillanatnyilag nem is foglalkoztat” – összegzett a versenyző.

Lever még így sem a legidősebb résztvevője a játékoknak, hiszen a japán Hirosi Hokecu 67 éves is elmúlt. Hokecu huszonhárom évesen már volt olimpikon, épp Tokióban, azóta nem hagyott fel a lovaglással, és értékes csapatember lehet augusztusban.

Nemcsak a lovaglásban szerepelnek veteránok Pekingben, a 41 éves Dara Torres sokkolta a világot pár hete az amerikai úszóbajnokságon. Torres ötszörös olimpiai bajnok, a hatodik aranya is meg lehet, ha még fejlődik, számolni kell vele az 50 gyors döntőjében.

A Leverhez hasonlóan ausztrál James Tomkins negyvenhárom évével szinte tapasztalatlannak számít. Tomkins háromszoros evezős bajnok, ezúttal is éremszerzésben reménykedik a négyes tagjaként.

A francia kerékpáros, Jeannie Longo negyvenkilenc éves, de mivel bajnokságot nyert, ott a helye Kínában. Hetedszer indul, 1996-ban olimpiai bajnokságot nyert az atlantai országúti versenyben.

A kanadai traplövő, Susan Natrass ötvennyolc éves, neki olimpiai érme egyelőre nincs, 2001-ben azonban világbajnoki ezüstöt nyert, a 2006-os Nemzetközösségi Játékokról három érmet vihetett haza.

Haile Satayin negyvenkilenc múlt, a legutóbbi olimpián huszadik lett a maratoni futásban. Etiópiában született, de Pekingben is izraeli színekben vesz részt, és nyilván szeretné előrelépni.

Az olimpiák legidősebb győztese a svéd oscar Gomer Swahn, aki miután 1908-ban, Londonban nyert két aranyat, négy év múlva, 64 évesen is a legjobb lett. A magyarok közül Gerevich Aladár ötvenévesen nyerte hetedik aranyérmét a római olimpián, 1960-ban, a győztes kardcsapat tagjaként.