Az olimpiai esély nem jön könnyen vissza

2008.08.04. 11:36
A magyar férfi kardválogatott az elmúlt két olimpián nem szerzett érmet, a négy közé jutásért mindkétszer kikapott. A csapat a tavalyi világbajnokságon győzött, az olimpián megtörheti a rossz sorozatot, a négyig könnyen eljuthat, utána viszont az oroszokat kellene vernie.

A magyar férfi kardválogatottról sokan lemondtak a tavalyi szentpétervári világbajnokság előtt, mert legalább dobogós helyezés kellett ahhoz, hogy olimpiai reményei életben maradjanak. (Az olaszok csak bírói segédlettel juthattak ki, nagy nemzetek, köztük a románok és a németek távolmaradtak.)

Nemcsik ZsoltFotó: Nagy Attila
Nemcsik Zsolt
Fotó: Nagy Attila


“Már a szakmában sem sokan hittek bennünk, mert az oroszokat kellett vernünk a négy közé jutásért. Ezt egy tussal megtettük, ott lehetünk az olimpián. Pekingben az oroszokkal csak a döntőbe jutásért kerülhetünk össze, igaz, előtte meg kell verni az amerikaiakat. Ha a két egykori nagyhatalmat legyőznénk, döntősök lennénk. Nagyon szeretném az érmet, mert ez a csapat rászolgált” - mondta Nébald György a szakág szövetségi kapitánya, a szöuli olimpia bajnoka.

Nébald figyelmeztetett arra, hogy már az első meccsen óvatosnak kell lennünk. Szerinte előnyt és hátrányt is jelent, hogy Nemcsik Zsoltnak van olimpiai rutinja; legutóbb ezüstérmes volt egyéniben, a többieknek - Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs tartalék - ugyanakkor nincs.

“A Nemcsik mellett egyéniben induló két fiú akár tét nélkül is pástra állhat, úgy lehetnek vele, még akkor sem lehet bajuk, ha most gyorsan kiesnek, mert Londonban ott lesznek, négy év múlva mindent bepótolhatnak. A helyzet felszabadíthatja őket, bárkit elcsíphetnek, míg Nemcsik már pontosan tudja, hogy az olimpiai esély nem jön könnyen vissza. Nagyon résen kell lenni, négy évet legalább várni kell rá.”

Nemcsik mellett a csapatban Decsi Tamás és Szilágyi Áron vív. Decsi az idei Világkupa-versenyeken pazarul küzdött, rendre döntőbe került. A tizennyolc éves Szilágyi váratlan húzásokkal lepheti meg az ellenfeleket, ahogy tavaly az olimpiai bajnok Pozdnyakovot is, akit 8-3-ra megvert.


Szilágyi még gimnazista, Nemcsik a példaképe, nyilván nagyon fog iparkodni, hogy a vezérkosnak úgy adja át a stafétát: előnyt kelljen megtartania az utolsó asszóban, de legalábbis minimális hátrányt kelljen eltüntetnie. (Mesterükért, a szombaton elhunyt Gerevich Györgyért is küzdeni fognak.) Gulácsi István szakágvezető erről az állapotról bővebben is szólt a videóban.

Nébald azt emelte még ki, hogy a világ vívása homogenizálódott, a magyarok trükkökkel és finesszel próbálnak a világ előtt járni. “Be kell látnunk, fizikailag lemaradtunk, jó néhány olyan versenyző van, akik technikailag nem képzettek, de erősek, robbanékonyak, és ebből megélhetnek, bedarálhatják a képzett vívókat csak abból, hogy nekik mennek a páston.”