Judit
2 °C
7 °C

Az aranyak kétharmadát már megszoktuk

2008.09.02. 12:19 Módosítva: 2008-09-02 12:30:36
3 hozzászólás
A pekingi olimpián három magyar aranyérem született. Ketten címet védtek, csak Vajda Attila elsősége volt újdonság.

A magyar sportolók 2004-ben nyolc olimpiai aranyérmet nyertek. Akkor három arany hozott címvédést, a párbajtőröző Nagy Tímea, a férfi kajaknégyes és a férfi vízilabda-válogatott is megvédte Sydneyben elért elsőségét.

A Pekingi olimpián – bár sokkal kevesebb magyar aranyérem született – a három aranyból kettő is címvédést hozott. Az arányok szinte ugyanazok: 62,5, illetve 66,7 százalék.

A négy évvel korábbi bajnokok közül a párbajtőröző Nagy és a birkózó Majoros István nem tudta kiharcolni a részvételt. Nagynak sokáig esélye volt a szabd kártyára, végül azonban, miután két magyar is egyenes ágon jutott ki, elszállt ez a lehetőség.

Majoros már korábban jelezte, sorozatos sérülései miatt nem tud és nem is akar részt venni az olimpiai felkészülésben.

A többiek közül az öttusázó Vörös Zsuzsanna és a sportlövő Igaly Diana messze elmaradt a várakozástól. Az olimpián kívül több Eb- és vb-elsőséggel is bíró Vörös mindössze a huszadik lett, a szintén éremesélyekkel útra kelő Igaly a döntőbe sem tudott bekerülni, összesítésben a 13. helyen végzett.

A férfi kajaknégyesben mindössze Vereckei Ákos maradt a négy, illetve nyolc évvel ezelőtt sikeres alakulatból. Kammerer Zoltán ezúttal csak a párosra összpontosított, Storcz Botond egyszer már visszavonult, de az olimpia előtt nem sokkal visszatért – eredménytelenül.

A negyedik Horváth Gábor egy másik négyes tagjaként próbálta meg kiharcolni a részvételt, de miután csak hét kvótát szereztek a férfi versenyzők, így meg kellett keverni a hajók összetételét. Itt azonban őt már öregnek titulálták. Az új összetételű hajó a döntőben végül csak az ötödik helyen ért céba.

A női kajak egyesben négy éve Janics Natasa indult, miután a hazai szétlövés során kétszer is legyőzte Kovács Katalint. Idén Kovács Benedek Dalmával szemben harcolta ki az indulást, és bár nem sokkal az olimpia előtt edzőt váltott, sokan a szám esélyesének tartották. Végül még a dobogós helyezést sem sikerült elérnie.

A női párosban viszont nem volt ellenfele a Kovács, Janics párosnak, csakúgy, mint négy éve, így megvédték címüket.

Szintén ismételni tudott – immár másodszor – a férfi vízilabda-válogatott, amelynek hat tagja (Benedek, Biros, Kásás, Kiss, Molnár és Szécsi) és Kemény Dénes szövetségi kapitány is háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát. A pólósok a 2000-es sydneyi játékok csoportmeccse óta nem kaptak ki olimpián.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?